Trump: Nincs más választásom, mint támogatni a villanyautókat

2024.08.07. 10:46

  • Donald Trump, az amerikai Republikánus párt elnökjelöltje, aki korábban elátkozta az elektromos autókat jó pénzért cserébe megváltoztatta véleményét, ám talált mást, amit ostorozhat.
  • Az elnökjelölt a számokkal sincs jóban. 
Donald J. Trump, az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke
Donald J. Trump, az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke

Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke és elnökjelöltje azt mondta a napokban egy kampánygyűlésén, hogy„nincs más választása”, mint támogatni az elektromos autókat, miután Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója támogatásáról biztosította a 2024-es elnökválasztási versenyben – vette át a Business Insider hírét az Autoblog.com.

A Teslát megalapító Musk az elmúlt időszakban a republikánusok, ezen belül Trump politikája mellett tette le a voksát. Elsősorban a véleménynyilvánítás szabadsága mellett. Ennek szellemében miután megvásárolta a Twittert (és átkeresztelte X-re) megszüntette a közösségi portálon a gyűlöletbeszéd kizárását szolgáló korlátozásokat.

A Tesla vezére nyíltan, anyagilag is támogatja Trump kampányát, ám azt tagadja, hogy 45 millió dollárt (16,4 milliárd forint) ígért volna a volt elnök mögött álló kampányalapnak.

Trump azt mondta támogatóinak kampánygyűlésén, hogy támogatja ugyan az elektromos autókat, de úgy véli, lehetővé kell tenni az embereknek, hogy továbbra is használhassanak benzinmotorral hajtott autókat. Közölte, hogy az autózás kis szeletének tekinti a villanyautózást. Nem adta fel, hogy bírálja a regnáló elnök, Joe Biden kormányának azt a célját, hogy 2030-ra az USA-ban eladott új autók fele elektromos meghajtású legyen. Emellett elutasítja a belső égésű motorok károsanyag-kibocsátási szabványainak szigorítását is. Nem érdemes idézni, milyen becsléseket ad az elektromos töltőhálózat kiépítésével kapcsolatban, mert lólépésben változtatja ezeket ötezer és 12 ezer milliárd dollár között.

Állításainak forrását nem szokta megjelölni. A 2021-ben kétpárti támogatással elfogadott infrastruktúra-fejlesztési és munkahely-teremtési törvény 7,5 milliárd dollár támogatást tartalmaz akkumulátortöltők építésének állami támogatására. Trump nagyotmondással azt is állította, hogy az USA középnyugati részén nyolc töltő építése kilencmilliárd dollárba került. A Fehér Ház honlapjának töltőállomás-követési oldala szerint eddig 15 ilyen ponthoz vettek igénybe állami támogatást. Az Atlas Pupblic Policy kutatóintézet becslése szerint egyenként 770 ezer dollár közpénzt költöttek rájuk. A két szám tehát köszönőviszonyban sincs egymással, tehát kampányfogásról van szó.