Rejtély, hogy mikor élesítik Budapesten az új traffipaxokat

2024.08.09. 10:53

  • A fővárosi önkormányzat július elején telepített 26 sebességmérő kamerájából még jó néhány nem működik éles üzemben. 
  • Egyes kamerák az integrációs fázisban tartanak, de azt nem tudtuk meg melyek.
  • Azt sem tudtuk meg, hogy pontosan mikor élesednek a kamerák, de az integrációs fázis több hónapig tart.
  • A rendőrséggel nehéz kommunikálni.

A fővárosi önkormányzat még július ötödikén jelentette be, hogy 26 új, állandóan működő sebességmérő kamerát telepített. Ezek összesen 46 sáv forgalmát figyelik, a tesztüzemet követően pedig heteken belül éles üzemre váltanak. Mivel a kamerák helye ismert, így csak egy kérdés maradt: mikor élesítik őket?

bptraffipax-tacrkacp
Kép: budapest.hu

Az Index futott egy hasonló kört az önkormányzat és a rendőrség sajtójánál ezzel a kérdéssel. Az ő verdiktjük az lett, hogy a fővárosi önkormányzat nagyon keveset tud, az ORFK Kommunikációs Szolgálata pedig olyan kérdésekre válaszol, ami nem volt kérdés.

Az önkormányzattal kimondottan egyszerű kommunikálni. Telefonon elmondták, hogy a kamerákat kihelyezték, ez volt az ő feladatuk, viszont azok aktiválása és integrálása a rendőrség hatáskörébe tartozik, így az ezzel kapcsolatos kérdésekre nem tudnak válaszolni. De ők is nagyon szívesen megtudnák a választ – tették hozzá. Így a rendőrség sajtóosztályához fordultam egy összetett kérdéssel, hogy a júliusban telepített 26 sebességmérő kamerából mennyi és melyek működnek élesben, mennyi van még tesztüzemben valamint mennyi nem üzemel egyáltalán. Kérdésemre egy nap múlva kaptam egy választ tőlük (de nem arra, amit kérdeztem):

„Ezúton tájékoztatjuk, hogy a főváros kameráinak integrációs fázisa folyamatban van, vagyis jelenleg az egyes kamerák VÉDA rendszerhez illesztése zajlik.”

Míg a kérdésemre választ nem kaptam, addig egy újnak mondható információ viszont kiderült, hogy egyes kamerák integárciós fázisa még zajlik. Viszont innen további négy, egyszerűbben megválaszolható kérdést tettem fel:

  1. Lehet-e tudni, hogy mely kamerák az egyes kamerák, amiknek a VÉDA rendszerbe való illesztése zajlik?
  2. Ez az integrációs fázis mennyi ideig tart, mikorra datálják a fázis végét?
  3. Az integrációs fázis után milyen lépések vannak még hátra, hogy már élesben működjenek a kamerák?
  4. Mikortól működik élesben mind a 26 kamera?

Négy kérdésemből pedig kettőre választ kaptam:

„Az integrációs fázis több hónapig tart, a rendőrség és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság az ezzel kapcsolatos tevékenységet szakemberek útján folyamatosan egyezteti, végrehajtja. A mindkét fél részéről szükséges adminisztrációt követően a VÉDA rendszerben és a kapcsolódó szakrendszerekben való éles üzemű működést tesztek előzik meg. Az integrációs folyamat vége egyúttal az éles üzemű működés kezdete.”

Vagyis jelenleg titok/rejtély, hogy jelenleg mely sebességmérő kamerák élesek, vannak teszt- és integrációs fázisban. Annyi biztos, hogy az integrációs idő több hónapig tart, de annak befejeztével már rendesen működnek a traffipaxok, vagyis nem lennénk meglepve, ha októberre jutnánk el egy sebességmérő kamera végleges aktiválásához.