43 éves Camaro állt szolgálatba egy amerikai rendőrségen, drogdílerek pénzéből

2024.08.09. 10:01

  • Megbuktatott drogkartell után maradt pénzből vett egy 1981-es Chevrolet Camarót a michingani Saginaw város rendőrsége.
  • Az autóért 29 ezer dollárt fizettek egy árverésen, majd átalakították, hogy szolgálatkész legyen.
  • Az emberek szeretik, gyakran kérdezgetik a rendőröket az autó történetéről.
  • A 43 éves Camaro 167 lóerős V8-as motorjával nem gyors, a hátsó sorba is nehéz beszuszakolni a bűnözőket, de imázsépítés gyanánt hibátlan eszköz.

Több ország rendőrségénél is előfordult már, hogy valamilyen különleges autót vettek állományba. Ennek jellemzően figyelemfelkeltő szerepe van, esetleg valamilyen kampány része. Az amerikai Michigan állambeli Saginaw városában azonban tényleg szolgálatba állt egy különlegesebb autó, amit egyébként nem az adófizetők pénzéből finanszíroztak.

Az alap autót egy árverésen vették, az 1981-es Chevrolet Camaro Z28-ért 29 000 dollárt fizettek, ami átszámítva 10,5 millió forint. Ezután megkapta az előírásoknak megfelelő festést, felszerelést és kiegészítő fényeket. Bár nem volt egy olcsó projekt, főleg egy korlátozottan használható rendőrautóért, de az egészet a drogpiac finanszírozta. Az autóra szánt pénz ugyanis nem az adófizetőktől jön, hanem egy kábítószer-elkobzási alap fedezte, miután megbuktattak egy mexikói kartellt.

Valószínűleg a rendőrség imázsépítésén sokat segít a 43 éves sportautó, mert a bűnüldözésben annyira nem potens. A projektfelelős elmondta, hogy hátra nem egyszerű bejutni, ezért ha valakit elkap, azt a jobb egyre ülteti – természetesen megbilincselve. A motor bár tisztes V8-as, 167 lóerejével nem lesz az autós üldözések sztárja, de legalább alig futott, csupán 80 467 kilométer van az órájában. A projektért felelős rendőr egy interjúban elmondta, hogy a különleges rendőrautó mindannyiuk számára a kábítószer-kereskedelemmel szembeni zéró toleranciát jelképezi. Szerencsére az emberek is jól fogadták, napjában akár többször is megállítják és az autóról kérdezgetik, tudni akarják a hátterét.