85 éve csak 12 készült a világ legmenőbb teherautójából, most eladó az egyik

2024.08.10. 08:01

Röviden:

  • Az Egyesült Államokban feltűnt egy eladó GM Futurliner.
  • Ritka, gyűjtői különlegességről van szó: az 1939-es teherautóból mindössze tizenkét darabot gyártottak.
  • Eredetileg a jövőt bemutató Parade of progress roadshow-hoz használták.
  • Az eladó szerint ez a példány a 7-es számú, és remek állapotban van.
  • Közel egymillió dollár az ára, ami ahhoz képest jutányosnak tűnik, hogy volt olyan, amit 4,1 millió dollárért adtak el korábban.

A GM Futurliner az egyik legkirályabb és legritkább teherautó, ami valaha készült: egy gyönyörű, art déco szobor, aminek nemcsak a formája, hanem a funkciója is különleges. A Futurliner ugyanis valójában nem egy klasszikus értelemben vett teherautó, sokkal inkább egy mozgó, látványos pavilon.

A formája ma is annyira lenyűgöző és futurisztikus, hogy a korát nehéz elsőre helyesen belőni: bármilyen hihetetlen, a Futurlinerek ma már 85 évesek. Úgy néz ki, hogy a tervezők tökéletes munkát végeztek, hiszen a General Motors Futurlinerek feladata már 1939-ben is az volt, hogy bemutassák a jövőt.

Az összesen tizenkét darab teherautót az 1939-es New York-i világkiállítás részeként megrendezett Parade of progress roadshow-hoz tervezték. Ennek az volt a lényege, hogy az Egyesült Államokat járva látványosan bemutassa az elképzelt jövőt az embereknek. A kinyitott oldalú Futurlinerek belsejében különböző mini kiállításokon ámulhattak a nézők.

Mivel imádom a Futurlinert, korábban már feldolgoztam a sztoriját részletesen is, amit ide kattinva érhetsz el:

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint mindössze négy GM Futurliner élte meg a 85 éves kort, a másik nyolc valószínűleg az enyészeté lett. Most azonban feltűnt egy eladó példány a Facebook Marketplace-en, amiről azt mondják, hogy a 7-es számú. Utóbbiban az eladó sem teljesen biztos.

A hetest korábban megvette a német ChromeCars nevű cég, akik a kilencest is birtkolták. A különleges autókkal foglalkozó cég honlapján azonban jelenleg csak a 9-es szerepel, így elképzelhető, hogy a 7-est azóta tényleg eladták és visszakerült az Egyesült Államokba, ahol jelenleg is hirdetik.

Az eladó azt állítja, hogy a Futurliner állapota nem tökéletes, de nagyon közel van hozzá. Az eredeti motort egy Detroit Diesel 4-71 váltotta, a váltót egy Allison egységre cserélték, illetve bekerült egy kormányszervó is, ami a teherautó méretei miatt indokoltnak tűnik. Pánikra semmi ok, az eredeti motor és váltó megvan, és jár is hozzá.

A leírás alapján működnek a fények, illetve az ajtók is szépen nyílnak és csukódnak. Az eladó szerint a Futurliner simán tudja a 80 km/h-s tempót az autópályán ami a kora és a fazonja ismeretében derék teljesítmény. Az amerikai eladó közel egymillió dollárt, azaz több, mint 360 millió forintot kér az elképesztően ritka GM Futurlinerért.

Az ár elsőre soknak tűnhet, de vegyük figyelembe, hogy volt olyan példány, ami 4,1 millió dollárért, vagyis közel 1,5 milliárd forintért kelt el. Úgy tűnik, hogy volt, aki meglátta a lehetőséget a korábbihoz képest olcsón kínált ritkaságban, a hirdetés ugyanis épp függőben van.

Forrás: Jim Michaud / Facebook Marketplace