A Jaguar jövőre nem ad el új autót

2024.08.11. 12:11

  • A Jaguar jövőre nem ad el új autót, ugyanis mindegyik modelljét beszántja addigra.
  • Használt, párkilométeres Jaguarokat lehet venni jövőre is, de 0 kilométereset nem.
  • Mindez az elektromos átállás miatt lesz.

A Jaguar azon kevés autógyártók közé tartozik, amelyik a villanyautók csökkenő kereslete miatt nem változtat tervén: jövőre csak elektromos autókat fognak árulni. Sőt, jövőre nem is adnak el új autót – közölte Rawdon Glover, az Jaguar ügyvezető igazgatója az Autocarral.

A meghökkentő kijelentés viszont annyira nem meglepő annak tudatában, hogy pár hónapja leállították az XE, XF gyártását, azF-Type-ből is nemrég elkészült az utolsó, az E-Pace és I-Pace gyártása pedig hamarosan befejeződik. Így már csak az F-Pace marad, de azt is csak 2025-ig gyártják. Ezzel a felsorolással pedig kilőttük a Jaguar összes modelljét, vagyis tényleg nem fognak tudni mit eladni jövőre új autóként.

Glover részletezte, hogy egyes európai piacon már az idei év végén nem fognak új autót árulni, az Egyesült Királyságban pedig 2025 elején jutnak el idáig. Viszont míg fizikailag új Jaguar nélkül maradunk 2025-ben, addig még idén decemberben bemutatják az új modellt, ami elvileg semmihez sem fog hasonlítani, sőt az eddigi Jaguarokhoz sem.

Az új időszámítást nyitó modell 2026-ban kerülhet az értékesítés fázisában. Eddig annyit tudni róla, hogy egy négyajtós villany-GT lesz, ami az ígéretek szerint 100 ezer fontról (46 millió forint) indul, két elektromotorral rendelkezik, 700 km lesz a hatótávja és 583 lóerős lesz. A korszakalkotó GT-t egy SUV és egy Rolls-Royce Flying Spur-höz hasonlító limuzin követi 2028-ig.