Vége a Ram 1500 Classic-nak, a Stellantis megválik 2450 dolgozójától

2024.08.11. 18:29

  • Nem gyártják többé a Ram 1500 Classicot.
  • Ezáltal a Warren Truck összeszerelő üzemnek mintegy 2450 dolgozójától megválik a Stellantis.
  • A gyárban eggyel kevesebb modellt gyártanak, valamint átálnak egyműszakos üzemre.

A RAM nemrég bejelentette, hogy leállítja az 1500 Classic pickupnak a gyártását. Az 1500 Classic gyakorlatilag az előző generáció volt, amit még 2009-ben mutattak be. Az új generációt 2019-ben mutatták be, így a kifutó generáció megkapta a Classic nevet és egészen idáig még gyártottak az újjal párhuzamosan.

A Classic befejezésének oka, hogy az új generáció 2025-től kap egy új alapfelszereltséget (Tradesman), ami kiváltja a Classicot. A Classic-ért azért kár, mert ezt még lehetett kapni az 5,7 literes Hemi V8-cal, míg az új generációt már csak a duplaturbós, háromliteres Hurricane sorhattal.

ram 1500 outdoorsman crew cab

A Classic megszűnése viszont nem csak a Ram rajongóknak rossz hír. A Stellantis ugyanis akár 2450 gyári dolgozót is elbocsát a Detroit melletti Warren Truck összeszerelő üzeméből, írta a Reuters.

A vállalat közlése szerint az elbocsátások már október 8-án életbe lépnek, mivel az üzem az általános összeszerelésben a két műszakos munkarendről egy műszakosra vált. A Jeep Wagoneer összeszerelése ugyanebben az üzemben egy műszakban történik majd – közölte a vállalat.

Az üzemben körülbelül 3700 munkavállaló dolgozik, akiket a United Auto Workers szakszervezet képvisel. Az elbocsátott szakszervezeti tagok 52 hétig a vállalat által fizetett kiegészítő munkanélküli segélyt és 52 hét átmeneti segélyt kapnak. Emellett pedig két évig egészségügyi ellátásban is részesülhetnek.

A Classic cseréjét, a Ram 1500 Tradesmant a a Sterling Heights-i összeszerelő üzemben készítik.