Mire megy el a pénz? Kérdőre vonták Elon Muskot

2024.08.12. 11:52

  • Egy nyilvánosságra hozott levélben kérdőre vonja a Tesla igazgatóságát Elizabeth Warren, az egyik legismertebb amerikai baloldali szenátor a cég vezérigazgatója, Elon Musk érdek-összefonódásai miatt.
GettyImages-2151264625

Elizabeth Warren Massachusetts állam demokrata párti szenátora tízoldalas levében fordult a Tesla igazgatóságához azt firtatva, hogy a cég vezérigazgatója, Elon Musk megfelelően használja-e fel az autógyártó pénzügyi forrásait – írja a CNBC a nyilvánosságra hozott levél alapján.

Összeférhetetlenségi aggály

A kérdés az, hogy Musk nem használja-e a Tesla pénzét más vállalkozásai, a SpaceX vagy az xAI hasznára. A szenátor úgy véli, hogy az autógyártó igazgatóságának tagjai nem teljesítik a cég gazdálkodásának ellenőrzésére vonatkozó alapvető kötelezettségüket, amit a részvényesek joggal várnak el, mivel figyelmen kívül hagyják a vezérigazgató összeférhetetlenségeit. Az augusztus első hetében feladott levelet Robyn Denholmnak, az igazgatóság elnökének címezték. Warren tagja az amerikai szenátus bankokkal és fegyveres szolgálattal foglalkozó bizottságának is.

Nem először ad hangot ilyenfajta kifogásainak Muskkal és a Teslával kapcsolatban. Egyebek mellett az USA pénzügyi felügyeletét, a Securities and Exchange Commissiont (SEC) is felszólította, hogy vizsgálja felül a sztármenedzser sok lábon állásával kapcsolatos visszaélések lehetőségét.

Musk sértegetéssel felelt a kérdésekre

Kérdőre vonta Denholmot 2022-ben is, amikor Musk eladott Tesla-részvényeiből egy több milliárdos pakettet annak érdekében, hogy megvásárolja a Twittert, amit azután átkeresztelt X-re.

Musk nem igazán tisztelettudó stílusban válaszolt a szenátornak. Az hagyján, hogy szerinte helyes, ha a dúsgazdagok különböző kedvezményeket kihasználva nem fizetnek jövedelemadót, mert hatékonyabb, ha magántulajdonosok allokálják a pénzt a különböző vállalkozások között szemben az állami adóztatással és újraelosztással. Ez a jobb- és baloldal örök vitája arról, hogy mi szolgálja jobban a közérdeket a jövedelemfelhasználásban.

Az már kevésbé illik a kulturált nyilvános párbeszédbe, hogy „Senator Karennek” nevezte Warrent. A Karent a magánbeszélgetésekben megbélyegző jelzőnek használják azokra a fehér nőkre, akik bármiféle saját teljesítmény nélkül rengeteget panaszkodnak másokra. Musk az X-en azt írta, hogy a szenátor arra emlékezteti, amikor gyerekként azt tapasztalta, hogy a barátai dühös mamái minden ok nélkül véletlenszerűen veszekedtek mindenkivel.

Warren mostani levelében Musk viselt dolgai között felsorolja, hogy megalapította az xAI startupvállalkozást a Teslán kívül, miközben az autógyártó is mesterséges intelligencia-cégként tartja számon magát. A vezérigazgató azzal fenyegetőzött, hogy kiviszi a cégből az MI-fejlesztéseket, ha nem kap nagyobb – 13 százalékról 25 százalékra emelt – szavazati jogot a Teslában.

Teszi-veszi a befektetéseket cégei között a sztármenedzser

Arra bátorította a Tesla részvényeseit, hogy hagyják jóvá az autógyártó ötmilliárd dolláros befektetését az xAI-ba és átirányította a Nvidia egyik költséges chipszállítmányát a Teslától az X-hez. Ezt az információt korábban a chipgyártónál a CNBC kérdésére megerősítették. A Nvidia az MI-t támogató félvezetők elsőszámú gyártója a világon. Warren arra is rákérdezett, hogy igaz-e, hogy az xAI vadászgat a Tesla mesterséges intelligenciával foglalkozó alkalmazottaira (A szenátor asszony az „orvvadászat” szót használta.) Végül azt is firtatta, hogy mi igaz abból a hírből, miszerint a Tesla egyik igazgató beosztású alkalmazottja kilépett a vállalattól azzal a kifogással, hogy az autógyártó „olyan, mint egy hűbérbirtokokra osztott családi vállalkozás, szemben egy tőzsdén jegyzett vállalattal, amely szigorú szabályoknak és előírásoknak megfelelően végzi a tevékenységét”. A szenátor augusztus 23-áig vár választ Elon Musk különböző cégeinek érdek-összefonódásával kapcsolatos kérdéseire.

A politikus szóvivője megerősítette, hogy a Tesla és Denholm soha nem adtak választ Elizabeth Warren korábbi leveleire. A Tesla nem kommentálta a CNBC kérésére az ügyet.