Az EU esküszik rá, hogy minden stimmel a kínai büntetővámmal

2024.08.12. 13:02

  • Indulhat a kínai villanyautók európai vámjának felülvizsgálata.
  • Az Európai Bizottság letette a főesküt, hogy a kínai elektromos autók európai importjára kivetett büntetővám kiállja a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) felülvizsgálati tesztjét. Az eredményre sokat kell várni.

Az Európai Bizottság biztos abban, hogy a kínai elektromos autók uniós behozatalára alkotott büntetővámjai, amelyek július elejétől ideiglenesen érvénybe léptek, kiállják a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vizsgálatának próbáját, azaz megfelelnek az ENSZ-szervezet vámokra vonatkozó szabályainak.

Fotó: Costfoto / NurPhoto via Getty Images
Fotó: Costfoto / NurPhoto via Getty Images

Ezek szerint a szabályok szerint az Európai Unióba csak többletvámok megfizetésével lehet importálni a kínai elektromos autókat. A büntetővám (finomabban szólva kiegészítő vám) tarifája elérheti a 37,6 százalékot.

A testület indoklása szerint ezeket a termékeket a piaci versenyt jelentősen torzító állami támogatással állítják elő. A kínai álláspont szerint a szubvenciók nem haladják meg a WTO szabályaiban megengedett mértéket. Ezért a pekingi kormány a nemzetközi szervezethez fordult, hogy vizsgálja meg, melyik félnek van igaza a vitában. Erre válaszolta azt az Európai Bizottság, hogy áll a világszervezet felülvizsgálata elé. A WTO ilyesfajta eljárásai nem szoktak rövid időn belül lezárulni.

Komplikált ügy

Nehezíti a helyzetet, hogy korábbi nézeteltérések miatt a WTO-tagállamok nem delegáltak elegendő tagot a szervezet fellebbviteli testületébe, így az 2019 óta működésképtelen. Ugyanakkor az EU és Kína is tagja egy választott bíróságnak (MPIA), ami lehetővé teszi vitájuk kezelését.

Eközben az Európai Bizottság folytatja a kínai állami támogatásokkal kapcsolatos vizsgálatát. Már eddig is különbséget tettek a különböző kínai villanyautó-gyártók között, aminek alapján eltérő tarifákat vezettek be velük kapcsolatban, amit tovább finomíthatnak. Erre novemberig van idő, amikor az uniós tagállamoknak dönteniük kell, hogy véglegesítik-e az ideiglenesen bevezetett vámokat vagy sem.

(Via Reuters