A NAV több mint százmillió forint értékben foglalt le autókat egy adócsaló autókereskedőtől

2024.08.13. 06:10

  • A NAV lebuktatott egy gépjármű-kereskedőt, aki az EU-ból származó használt autók értékesítésénél jogosulatlanul csökkentette az adófizetési kötelezettségét.
  • Ezzel 76 millió forint kárt okozott a költségvetésnek.
  • A NAV zárolta a kereskedő bankszámláit, és 157 millió forint értékben lefoglalt huszonhárom gépjárművet.

A NAV a gépjármű-kereskedelem terén speciális kockázatelemzési és szűrési módszereket alkalmaz a különféle adóelkerülő folyamatok felderítésére. Így került az ellenőrök látókörébe az a kereskedő is, aki az Európai Unió területéről, jellemzően Belgiumból és Hollandiából szerezte be a használt, de drágább személygépjárműveket, írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében.

A kereskedő a használt ingóságok értékesítéséhez kapcsolódó különös szabályok, az úgynevezett különbözeti adózás alkalmazásával jogosulatlanul csökkentette minimálisra a bevétel utáni adófizetési kötelezettségét. Annak ellenére alkalmazta ezt a számára kedvezőbb adózási módot, hogy a gépjárművek beszerzési számláin egyértelműen szerepelt az adókötelezettségek helyes teljesítéséhez irányadó információ. Így a kereskedő mintegy 76 millió forint kárt okozott a költségvetésnek, ugyanis a vizsgált időszak alatt ötven gépjárművet szerzett be az unióból és nyolcvanöt gépjárművet értékesített belföldön.

A NAV vizsgálata feltárta, hogy a tulajdonos-ügyvezetőnek a vizsgált társaságon kívül még nyolc további cégben van érdekeltsége, ezekből három már kényszertörlési, kettő felszámolási eljárás alatt áll. Valamint a tulajdonos-ügyvezető tapasztalatai alapján alkalmatlannak tűnt a kereskedés irányítására, a cégben betöltött szerepe így feltételezhetően csak névleges volt.

A NAV az adóhiány, és az adóbírság megtérülésére ideiglenes biztosítási intézkedést alkalmazott, zárolta a kereskedő bankszámláit. Ezzel egyidőben a végrehajtók négy telephelyen huszonhárom nagyértékű gépjárművet foglaltak le, több mint 157 millió forint értékben.