A Kia és a Hyundai végre kezd úrrá lenni a tömeges autólopásokon

2024.08.14. 14:25

  • A Kia Boyz jelenség elterjedése utána drasztikusan megnőtt a Kia és Hyundai modelleket érintő autólopások száma az USA-ban.
  • A koreai gyártó egyes autóit kevesebb, mint másfél perc alatt el lehet lopni.
  • Most egy utólagos szoftverfrissítéssel próbálják elejét venni a lopásoknak.

Nagy vihart kavart az egyesült államokban a Kia Boyz jelenségként elhíresült internetes trend, ami a világ tudtára adta azt a végtelenül egyszerű trükköt, amivel kevesebb mint másfél perc alatt ellopható számos Kia és Hyundai modell. Miután a trend elterjedt, az USA egyes részein 2500 százalékkal emelkedett a koreai gyártó autóit érintő lopások száma.

2025-kia-bongo-14



A helyzet hosszú időn keresztül nem javult jelentősen, de most végre úgy tűnik, sikerült befoltozni a biztonsági réseket.

A 2015 és 2019 között készült, amerikai piacos Kia és Hyundai modelleket azért példátlanul könnyű ellopni, mert 74 százalékukba nem szereltek immobilisert. Az Európa több országában kötelező rendszer feladata az lenne, hogy csak és kizárólag akkor engedje beindulni a motort, ha a jármű saját, egyedi azonosítóval rendelkező kulcsa az utastérben, vagy a gyújtáskapcsolóban van. A rendszer hiányában az autólopás szinte gyerekjáték.

A Kia és a Hyundai azóta utólag igyekszik lopásgátló rendszerrel ellátni a védtelen autókat. Egy egyszerű szoftverfrissítésről van szó, ami pótolja a hiányzó immobilisert A megoldás látványos eredményt hozott: 53 százalékkal csökkent a Hyundai és Kia lopások száma az USA-ban úgy, hogy az utólagos frissítést eddig csak a jogosult autók 60 százaléka kapta meg. 

A javulást a biztosítók egyelőre nem érzik: náluk továbbra is tömegével jelentkeznek a károsult Kia és Hyundai tulajdonosok. Ennek oka az lehet, hogy a tolvajok még mindig rengeteg koreai autót törnek fel, de ellopni már csak kevesebbet tudnak.

Forrás: motor1.com