Dél-Koreában ingyen átnézik a villanyautódat, ha attól félsz, hogy kigyullad

2024.08.14. 17:35

  • Körülbelül két hete súlyos tűzesetet okozott egy elektromos Mercedes Dél-Koreában.
  • Az esetet követően a koreai közlekedési minisztérium vészhelyzeti gyűlést hívott össze.
  • Közben a Hyundai, a Kia és a Mercedes ingyen átvizsgálja minden aggódó villanyautó tulajdonos járművét.

Körülbelül két hete súlyos tűzeset rázta meg a dél-koreai közvéleményt. Incheon városának egyik mélygarázsában lángra kapott egy elektromos Mercedes. A több mint 8 órán át tomboló tűzben körülbelül 140 autó megrongálódott, 23 embert pedig füstmérgezéssel szállítottak kórházba.

Az eset után az ország közlekedési minisztériuma vészhelyzeti gyűlést hív össze, ahol több más állami szerv képviselőjével vitatják meg az elektromos autók okozta tűzesetek problémáját.

Kia EV6 20



Közben számos Dél-Koreában érdekelt autógyártó azon dolgozik, hogy visszaállítsa az emberek villanyautókba vetett bizalmát. Ennek érdekében a Kia és a Hyundai bejelentette, hogy ingyenes villanyautó átvizsgálást ajánlanak minden tulajdonosnak, aki aggódik a járműve tűzveszélyessége miatt.

A szakemberek ellenőrzik az akkumulátor ellenállását, feszültségét, a hűtőrendszer állapotát, a kábelek és csatlakozók épségét, de szoftveres hibákat is keresnek. A kezdeményezéshez a Mercedes is csatlakozott.

Fontos kiemelni, hogy az eddigi statisztikai adataink szerint a villanyautók sokkal ritkábban gyulladnak ki a belső égésű motoros társaikhoz képest. A svéd Authority for Social Protection and Preparedness adatai szerint körülbelül 30 ezer villanyautóra jut egy tűzeset, míg a belső égésű motoros modelleknél ugyan ez a szám nagyságrendekkel rosszabb: 1294 autóból várhatóan egy ki gyullad ki.

Forrás: electrek.co