Tíz perc alatt 10-ről 80 százalékra: legyorsulnák a Teslát

2024.08.15. 14:43

  • Az elektromos autók több versenyszámban folyó versenyének egyik területe az akkutöltés tempója, amiben eddig a Tesla gurult az élen.
  • A prémium autókat gyártó Zeekr saját állítása szerint az élre tört.
GettyImages-1372991354

A prémiumkategóriás elektromos autókat kínáló kínai Zeekr autómárka marketingesei azt állítják, hogy olyan akkumulátort fejlesztettek ki, amelyet a Tesla jól ismert gyorstöltőinél is gyorsabban fel lehet tölteni árammal – írja a CNBC. 

Az autósok régi kifogása az elektromos meghajtással szemben, hogy sokáig tart a „tankolás” a töltőpontokon.Az Egyesült Államokban tőzsdén jegyzett Zeekr azzal kecsegteti a villanyautók kedvelőit, hogy az új akkut tíz és fél perc alatt fel lehet tölteni kapacitása 10 százalékáról a 80 százalékára.

Az Geely tulajdonában lévő márka pr-osai azt is hozzáteszik ehhez, hogy a töltési idő még mínusz tíz Celsius-fokos hőmérséklet esetén sem lesz hosszabb 30 percnél. A Tesla állításai szerint a cég Supercharger névre keresztelt töltőállomásain saját modelljeit 15 perc alatt fel lehet tölteni annyira, hogy ezt követően 200 mérföldet (320 kilométer) meg lehessen tenni velük. Egy Model 3-ba negyedóra alatt 175 mérföldes (180 kilométer) autózásra elegendő áram tankoható. Ez 48 százaléka az autó 363 mérföldes (580 kilométer) hatótávjának. (Ezek a cikkben szerpelő átlagok, a töltési sebesség függ az időjárástól, a töltőállomások kihasználtságától, az autó és az akkmulátorpakk állpaotától is.) 

A Zeekr új aksija a 2025-ös modellévű 007-e szedánban debütál, ezt augusztus második felétől kezdik elárulni. A cégnek jelenleg 500 ultragyors autóakkumulátor-töltő pontja van Kínában, amit az év végéig meg akarnak kétszerezni. Terveik szerint 2026 végére már tízezer ilyen töltő lesz elérhető a kínai autósoknak. (Via CNBC