A Maserati köröket vert a Citroenre eladási számokban, kilépnek az ausztrál piacról

2024.08.18. 06:08

  • A Citroen kilép az ausztrál piacról.
  • Az idei első félévben olyan alacsony volt az eladási számuk, hogy Ferrariból és Lotusból is többet adtak el.
  • A Citroen 1923 óta értékesít autót Ausztráliában.

Európai szemmel nézve a Citroen a nagyobb kutyák közé tartozik, már csak történelmét tekintve. A kontinensen túl viszont nem nevezhetőek prominensnek. Sőt, Ausztráliában annyira jelentéktelenné váltak, hogy még idén elhagyják a piacot.

A döntés nem egy hirtelen fellángolás, a francia gyártónak tényleg rosszul megy a kenguruk földjén. Az elmúlt öt évben közel ezer autót tudtak eladni, az idei féléves eladási statisztikájuk pedig a legrosszabb lett: hat hónap alatt a csaknem 27 milliós populációval rendelkező kontinensen 87 Citroent adtak el. Ezzel pedig olyan gyártók előzték meg, mint a Maserati (200), Ferrari (113), Lotus (102) és a Bentley (102). De az Aston Martint megelőzték eggyel!

Pedig meglepő módon a francia gyártó nagyon régóta jelen van/volt az ausztrál piacon. 1923 óta megszakítás nélkül értékesítettek autókat. Annyira nem voltak erős szereplői a piacnak, mivel a rekordjuk 3803 darab volt 2007-ben, de 101 évnyi jelenlét egy piacon szép eredmény.

A Carscoops cikke szerint a gyártó természetesen sajnálja, hogy ez bekövetkezett, de a vezérigazgató megállapította: „Tudjuk, hogy Ausztráliában továbbra is lesznek és vannak Citroen-tulajdonosok, a Citroen Australia lelkes csapata és kereskedői hálózata pedig elkötelezett amellett, hogy támogassa ügyfeleink folyamatos járműkarbantartási igényeit.”

Vagyis attól még, hogy novembertől nem rendelnek új autókat, a szervizháttér és az alkatrész utánpótlás megmarad.