Végre bemutatták az autót, amiről a fél internet találgatta, mi lehet

2024.08.19. 16:36

  • A brit Tuthill Porsche bemutatta legújabb kreációját, a GT One-t.
  • Az autó a legendás Porsche 911 GT1-nek állít emléket.
  • A GT One-ból 22 példány készül, árakról egyelőre nem esett szó.

Múlt héten egy szemfüles utazó egy nagyon furcsa, Porschének látszó tárgyat fotózott az egyik reptéren. A Reddit népe ezután heves találgatásba kezdett az autó mibenlétét illetően, de most végre minden kétség eloszlott. A brit Tuthill Porsche bemutatta legújabb kreációját, a GT One-t.



Nem véletlen, ha az autó arányai ismerősnek tűnek. A GT One a legendás Porsche 911 GT1-nek állít emléket, ami meghatározó szereplője volt a 90-es évek végi GT versenyzésnek. Bár a versenyautóból a homologizációs előírások miatt utcai változat is készült, a GT1 mindig is a versenypályán érezte magát igazán otthon. Ezzel szemben a Tuthill csodája elsősorban utcai autó, igaz, a gyártó nem zárkózott el a lehetőségtől, hogy később egy pályára optimalizált aerodinamika csomagot fejlesszenek hozzá.



Hogy a GT One milyen Porsche modellen alapszik, nem árulták el. A képeket nézve az sem tűnik elképzelhetetlennek, hogy teljesen egyedi alkotás az egész. Ami biztos, hogy az autó közepén egy 11 ezerig forgó 4 literes hathengeres boxermotor lapul, amit kétféle változatban rendelhetnek az ügyfelek. A gyengébb, 500 lóerős kiadás teljesen szívó, míg az erősebb, 600 lóerős változat feltöltős. A bátrak akár kéziváltóval is kérhetik, de egy duplakuplungos egység is elérhető.



A kiváló vezethetőségről saját fejlesztésű kettős keresztlengőkaros felfüggesztés, a gyors megállásról pedig karbon-kerámia fékek gondoskodnak. A teljes egészében szénszálas karosszériaelemek alatt az FIA előírásainak megfelelő, teljes bukócsövezés található, de a súly így is csupán 1200 kiló.

A Tuthill szerint a GT One-ból 22 példányt készítenek. Árakról egyelőre nem esett szó, de hogy sok lesz a nulla, abban biztosak vagyunk.

Forrás: motor1.com