Enyhítettek a kínai büntetővámon, a Mini és a Cupra örülhet a leginkább

2024.08.22. 05:56

  • Több márka Kínában gyártott elektromos autóira vonatkozó büntetővám mértékén csökkentett az Európai Bizottság.
  • Az augusztus 20-i enyhítés legnagyobb nyertese az elektromos Mini Cooper és a Cupra Tavascan lett.
  • A Tesla Model 3 büntetővámján is csökkentettek, valamint három kínai márka modelljein is.

Az Európai Bizottság (EB) csökkentette néhány, Kínából az Európai Unióba exportált modellre kivetett büntetővámot. Az EB enyhítése a Teslát, a Cuprát, a Minit, a BYD-t, a Volvót, a Geelyt és az MG Motort is érinti, írta az ANE.

Az enyhítés egyik legnagyobb nyertese a Mini és a Cupra lett. Az előbbinél az elektromos Coopert gyártják Kínában és exportálják Európába, az utóbbinál pedig a Tavascant. Július óta 37,6 százalékos plusz vám terhelte a két modellt, de ezt augusztus 20-val lecsökkentették 21,3 százalékra. A Tesla a sanghaji gyárából exportálja a Model 3-at Európába. A Model 3 büntetővámját 20,8 százalékról 9 százalékra csökkentették.

Kínai gyártók is kaptak enyhítést, viszont szemmel alig láthatót. A SAIC mondható a legszerencsésebbnek, az ő büntetővámjuk 37,6 százalékról 36,6 százalékra csökkent, míg a Geelyé 19,9-ről 19,3-ra, a BYD-nak pedig négytizedes enyhítéssel kell beérnie, vagyis 17 százalékkal kell számolniuk.

Az Európai Bizottság kezdeményezése nyomán július elejétől – a hivatalos mondás szerint ideiglenesen – bevezették a büntetővámokat, amelyek elérhetik a 37,6 százalékot, ám konzultáció kezdődött arról, hogy az EU állam- és kormányfőinek döntéshozó testülete, az Európai Tanács novemberi ülésén véglegesítsék-e ezeket vagy sem.