Kicsi és olcsó SUV lesz az új Skoda Kylaq, csak mi nem kapunk belőle

2024.08.22. 10:40

  • Új belépőmodellt fejleszt a Skoda, ami még a Kamiqnál is kisebb.
  • A modell nevét megszavaztatták, a Kylaq nyert.
  • Elsősorban az indiai piacra szánják a típust, ami négy méternél is rövidebb lesz.
  • A Skoda ezen alkalmazza először Indiában a Modern Solid formanyelvet.
  • A hivatalos megjelenés 2025-re várható, nem tiszta, hogy elhagyja-e valaha az indiai piacot.

Már 2024 februárjában bejelentette a Skoda, hogy egy újabb SUV-n dolgozik, amely még kisebb és olcsóbb lesz, mint a jelenlegi belépőmodelljük, a Kamiq. Míg az említett modell bő 4,24 méter, az ígéretek szerint a Kylaq névre hallgató típus hossza négy méter alatt marad. A név egyébként azért is érdekes, mert a Skoda az emberekkel szavaztatta meg és szanszkrit nyelven kristályt jelent (szankszritosok, írjatok, ha megvan az eredeti, én a Monier-Williamsben hasonlót sem találtam - a szerk.).

Azt is fontos kiemelni, hogy indiai közösségi oldalakon szavaztatták meg az új nevet, ami egyébként illeszkedik a jelenlegi belső égésű motorral szerelt Skoda SUV-k családjába. Az ott használt nevek az újjal együtt mind K-val kezdődnek és Q betűre végződnek – Kamiq, Karoq, Kodiaq és Indiában Kushaq. Visszatérve Indiára, azért ott szavaztatta meg a cseh gyártó az elnevezést, mert a típust egyelőre csak azon a piacon tervezik bevezetni.

A modell a helyi típusok alá fejlesztett MQB A0 IN  platformra épül majd, így osztozik a szintén csak Indiában kapható Skoda Kushaq és Slavia, illetve Volkswagen Taigun és Virtus modellekkel. Ebből néhányan arra következtetnek, hogy valószínűleg az 1.0 TSI motort használják majd 115 lóerővel a Kylaq mozgatására, hatgangos kézi vagy automata váltóval.

A Skoda az új modellt közösen fejleszti csehországi és indiai részlegével karöltve, és Indiában elsőként a Kylaqon alkalmazza a Modern Solid dizájnnyelvet – ezt később más modellek is megkapják majd. A hivatalos megjelenés 2025-re várható, arról viszont egyelőre nem írnak sehol, hogy tervezik-e majd más országokban is értékesíteni a kicsi és olcsó Skoda SUV-t.

Forrás: Carscoops, Skoda