Közel 500 lóerős változattal búcsúzik a harmadik generációs Superb

2024.08.22. 13:32

  • Nagyon erős sleepert építettek egy éppen kifutó generációs Skoda Superbből, amellyel tisztelegnek a generáció és a mérnökök előtt.
  • Az autóban 2.0 TSI motor és összkerékhajtás van alapból.
  • A motort egy nagyobb Garrett turbóval húzták 477 lóerőre és 661 Nm nyomatékra.
  • Maradt a hetes DSG váltó és az összkerékhajtás, de komolyabb a futómű és a fék.
  • A külső és belső elemeken nem módosítottak, így az autó közel tökéletes családi sleeper.
  • A harmadik Superb a széria legsikeresebbje volt 860 000 darabos eladási számmal, de ma már a negyedik generáció fut.

A sleeper mint fogalom olyan autókat takar, amelyek kívülről változatlanul átlagosak, a lemezek alatt viszont piszok komoly technika lapul. Ilyen lett a brit ES Performance és az angliai Skoda közös munkájából született Superb Estate Sleeper Edition is.

Az alapot egy harmadik generációs, tehát éppen kifutó Superb adta 2.0 TSI motorral és összkerék hajtással. Ebbe piszkált bele alaposan az ES Performance és a gyári helyett egy Garrett PowerMax turbót akasztott a négyhengeres motorra. Módosították a leömlőket, az üzemanyagrendszert és nagyobb intercoolert is szereltek a rendszerbe. A végeredmény egy 477 lóerős és 661 Nm nyomatékot tudó TSI motor, ami az áthangolt, hétsebességes DSG váltón keresztül adja le teljesítményét.

Ilyen adottságokkal már könnyű magas sebességet elérni, így az autó alá komolyabb futóművet szereltek és 50 millimétert ültettek is rajta. Nagyobb féktárcsák és hatdugattyús nyergek kerültek a 19 colos alufelnik alá, amiken 235/40 R19 Yokohama gumik feszülnek. Ezen kívül a külső megjelenésen semmit sem változtattak, az autó továbbra is egy Laurin&Klement felszereltségű hármas Superb Royal Green fényezéssel. Ezzel együtt változatlan maradt a beltér, illetve az autó praktikuma, hiszen a fejlesztések egyáltalán nem vettek el a kombi 660 literes csomagteréből – ami majdnem két köbméterre bővíthető a hátsó üléssor ledöntésével.

Lenyűgöző autó lett, kifejezetten a sleeper kategória szerelmeseit fogja megnyerni, és biztos vagyok benne, hogy néhányan már nyúltak a pénztárcájukért, de nem érdemes. A brit Skoda és az ES Performance közös munkájából született autóból mindössze egy példányt építettek, ami később kiállítási darab lesz. A Skoda beveszi az autót a sajtóflottájába és ezzel fogja demonstrálni, hogy mire képesek a mérnökök, ha egy kicsit elengedik a kezüket. Az autó emellett tisztelgés is a nemrég kifutott harmadik Superb generáció előtt, amely 860 ezer darabos eladási számmal a széria legsikeresebbjének mondható – eddig összesen 1,6 millió Superb talált gazdára 2001 óta.

Forrás: Carscoops, Skoda