Bugatti Chiront és Porsche 911 GT3 RS-t ütköztetett össze az ADAC*

2024.08.23. 06:02

  • Az ADAC-nál összetörtek egy Lego Bugatti Chiront és egy Porsche 911 GT3 RS-t.
  • Megadták a módját: úgy végezték el a töréstesztet, mintha igazi autókról lenne szó.
  • A két kisautó csúnyán összetört, de szerencsére újra fel lehet őket építeni.

A német ADAC alkalmazottainak kis túlzással minden perce száraz adatokról, mérési eredményekről és végeláthatatlan számolgatásból áll. Úgy tűnik, hogy olykor még a német mérnököknek is kell egy kis szórakozás, hogy ne őrüljenek bele a jéghideg matekozásba.

Éppen ezért néhány éve úgy döntöttek, hogy egy törésteszten megnézik, hogy a Bugatti Chiront vagy a Porsche 911 GT3 RS bírja-e jobban, ha nagy sebességgel egymásnak ütköznek. Annyira azért még ott se hatalmas a büdzsé, hogy mindezt igazi autókkal próbálják ki, ezért inkább beszerezték a Lego és a Porsche Lego változatait.

Ahogy azt sejteni lehetett, annak ellenére, hogy játékautókról van szó, az ADAC munkatársai ugyanolyan precízen álltak a feladathoz, mintha igaziakat tesztelnének. Készült háromdimenziós szimuláció, ráadásul ugyanott eresztették egymásnak a Lego autókat, ahol az igaziakat. Sőt, még kicsi tesztbábukat is beültettek, amik nem voltak túl nagy biztonságban.

A Lego Porsche 60 km/h-s sebességgel csapódott oldalról az álló Bugattiba. Bár játékautókról van szó, így is fájdalmas nézni, ahogy a pompásan kidolgozott Bugatti és Porsche apró darabokra robban az ütközés erejétől. Ebben az esetben az a szerencse, hogy ezeket az autókat később újra össze lehet rakni, maximum néhány elem sérül ilyenkor annyira, hogy cserélni kelljen.

A Porsche és Bugatti egyébként a Lego legnagyobb, 1:8 méretarányú autói közé tartozik. Ezek mind Technic készletek, amelyek a hatalmas elemszám, a részletesség, illetve a szuperigényes csomagolás miatt rendkívül drágák. A Porsche különösen: az volt a sorozat első készlete, limitált darabszámban készült - minden egyes eladott példány rendszáma más -, és ma már nem kapható.

Forrás: ADAC