Ezen a roncstelepen Mercedes 300 SL-ek, öreg Porschék és Lamborghini Miurák pusztulnak

2024.08.24. 19:41

  • Megdöbbentő különlegességet árvereznek el a közeljövőben.
  • Rudi Klein roncstelepén olyan autók pusztultak, amik közül néhányért a gyűjtők simán meg is verekednének.
  • A fura gyűjtemény része öbb Lamborghini Miura, szintén több Mercedes 300 SL, Iso Grifo és temérdek Porsche is.
  • A legérdekesebb tétel egy 1935-ös Mercedes 500K, aminek az ára önmagában is meghaladhatja a 10 millió dollárt.

Azt hihetnénk, hogy az összes olyan autó előkerült már, amit egy elfeledett csűr mélyén támasztottak le évtizedekkel ezelőtt. Most azonban valami olyasmi kerül majd kalapács alá, amitől még a meglepő barn findokon edződötteknek között is a földön koppan majd az álla.

A Rudi Klein Collection több szempontból is szokatlan gyűjtemény: ez egy olyan roncstelep, ahol szinte kizárólag felháborítóan értékes és elképesztően ritka különlegességek sorakoznak. Ha nem láttál még olyan helyet, ahol szinte egymás tetejére pakolva állnak a 911-esek, és mellettük a fűben rozsdásodik egy Grosser, akkor nagyon ajánlom a galériát.

A telep egykori tulajdonosa, Rudi Klein még az 1950-es években települt az Egyesült Államokba, és Los Angelesben telepedett le. Itt jó biznisznek gondolta, ha nyit egy roncstelepet, ahova különleges, európai autók érkeznek elpusztulni. Temérdek alkatrészt halmozott fel az évek során, az üzleti modell pedig működött, Rudinak kitermelt néhány szép állapotú különlegességet is.

A tulajdonos 2001-ben elhunyt, az örökösök pedig elzárták a kíváncsi szemek elől az érdekes telepet. A család most úgy döntött, hogy elárvereznek mindet. Az árverést az RM Sotheby's aukciósház tartja majd, és bár egyelőre még nem hozták nyilvánosságra a teljes, tételes listát, kiderült néhány részlet arról, hogy milyen ritkaságok senvednek a szokatlan telepen.

A világ egyik legszebb autójából, Gandini remekművéből, vagyis a Lamborghini Miurából például több is akad itt. Mercedes 300 SL-ből se egy van: az egyik ezek közül egy alumínium karosszériás darab, egy a 29-ből, ami valaha készült, ráadásul az egyetlen, ami ezek közül fekete. Elképesztő, egészen hihetetlen, hogy milyen autók pusztulnak itt.

Minden bizonnyal az árverés egyik legérdekesebb tétele a háború előtti, 1935-ös Mercedes 500K Caracciola Special Coupe lesz. Rudolf Caracciola egyedi megrendelésre készített Mercedeséről eddig is tudták a gyűjtők, hogy Los Angelesben porosodik, éppen ezért biztosan sokan szeretnék majd megszerezni. A csodálatosan elegáns Merci ígérkezik az aukció legdrágább tételének: esélyes, hogy az ára meghaladja majd a 10 millió dollárt, vagyis a 3,5 milliárd forintot.

És ezek csak a legdrágább, legkülönlegesebb tételek: a telepen rengeteg Porsche 911, Porsche 356 is akad, de van ott Iso Grifo, sőt, még egy eszményi Horch 855 is. Hamarosan publikálniuk kell további részleteket is, hiszen az árverésre már nem kell sokat várni: 2024 októberében, vagyis néhány hónapon belül tartják.

Forrás: RM Sotheby's