150 milliárdtól fosztaná meg egymást az olasz kormány és a Stellantis

2024.08.25. 15:53

  • A Reuters szerint az elektromos autók iránt visszaeső kereslet miatt a Stellantis az akkumulátor-üzletág helyett a hibrid alkatrészek gyártására koncentrálna a jövőben.
  • Európai akku-üzemek építését is késleltetik, köztük az olaszországi Termoliba tervezettet is.
  • A késlekedés miatt az olasz kormány 370 millió eurónyi uniós pénztől eshet el, ezért megfenyegette a Stellantist.

Mintegy 370 millió eurót (150 milliárd forint) szánt az olasz kormány akkumulátorgyártásra az Európai Unió COVID utáni helyreállítási alapjából. A Stellantis ígérete szerint a Termoliba tervezett gyár, amelyet részben a Mercedes és a TotalEnergies gründol, 2026-ban kezdte volna a termelést, de a Reuters értesülései szerint az elektromos autók iránt csökkenő kereslet miatt a konszern újratervezi a stratégiáját, a hibridekre koncentrálna. Ez év végéig vagy 2025 elejéig ígértek konkrétumokat. 

Ez azonban az olasz kormány szerint már késő, egy nemrégiben tartott konferencián az ország iparáért felelős miniszter, Adolfo Urso szerint ha nem kötelezik el magukat az eredeti projekt mellett, elveszíthetik az uniós támogatást, amit egyszerűen nem engedhetnek meg maguknak. Az ország és a Stellantis eleve terhes viszonya miatt ultimátumszerű, kemény figyelmeztetést adott a konszernnek: "Ha a Stellantis órákon belül nem ad pozitív választ, más projektre fordítjuk a támogatást."

Forrás: Carscoops