LiDar rendszerrel szerelnek fel kereszteződéseket Amerikában, azzal figyelik majd a közlekedőket

2024.08.26. 14:19

  • LiDar rendszerrel szerelnek fel több kereszteződést a Utah állambeli Salt Lake Cityben.
  • A rendszer figyeli a közlekedőket, 3D-s képet alkot róluk.
  • A szokásoknak és a közlekedésbiztonságnak megfelelően képes hangolni a lámpaváltásokat.
  • A kutatók is figyelhetik a forgalmat és az adatok alapján biztonságosabbá tehetik.

Új technológiával kísérleteznek Amerikában a Utah állambeli Salt Lake City városában. Több kereszteződést LiDar rendszerrel szerelnek fel a Utah Department of Transportation (UDOT) jóvoltából, hogy biztonságosabbá tegyék a közlekedést. A rendszer figyelni fogja az autósokat, motorosokat, bicikliseket és gyalogosokat is és felméri a viselkedésüket.

A LiDar rendszer lézer impulzusokat bocsát ki és a visszaverődés alapján számol távolságot, mozgást. Az újonnan felszerelt kamerák ezzel együtt képesek figyelni minden közlekedőt, a szokásaikat és az egymásra adott reakcióikat 99,8 százalékos pontossággal. A kamerákkal egy mesterséges intelligencia alapú szoftver is együtt dolgozik, ami folyamatosan élő képet generál abból, amit a rendszer lát. A kutatók a begyűjtött infók alapján képesek lesznek felmérni, hogy mivel tehetnék biztonságosabbá a közlekedést – például lámpahangolással és különböző jelzésekkel. Emellett a rendszer képes rugalmasan kezelni a lámpaváltást, és ott ad vagy vesz el plusz időt, ahol kell.

A technológia azt is lehetővé teszi, hogy például a zebrán felmért forgalomtól függően adjon időd a zebrán átkelőknek, így csak addig tartja vissza az autósokat, amíg kell. Ennek köszönhetően a forgalom is gyorsabb lehet, de ha valaki csak lassabban tud átmenni a zebrán, akkor annak a rendszer hosszabb zöldet enged majd.

A rendszert egyelőre öt különböző kereszteződésben tesztelik városszerte. A telepítése egyelőre nem olcsó, kereszteződésenkét 30-40 ezer dollár (10,6-14,1 millió forint) is lehet. A Panasonic által fejlesztett rendszert hamarosan több másik kereszteződésbe is felszerelik majd, hogy automatikusan rendszerezze a forgalmat.

Forrás: Carscoops