835 lóerőnyi elegancia, ez az új Aston Martin Vanquish

2024.09.03. 09:47

  • Bemutatták az Aston Martin Vanquish harmadik generációját.
  • Az új Vanquisht egy 5,2 literes, duplaturbós V12 hajtja, aminek teljesítménye 835 lóerő.
  • Az autó indulóára nagyjából 150 millió forint.

Kicsit csalódás, hogy a nevéből adódóan pont az Aston Martin DB12 nem kapott V12-es motort. De az is szomorú, hogy ha a brit gyártótól egy V12-es autót akarna valaki, akkor csak a limitált darabszámú modellekre várhatott, ilyen volt legutóbb a Valiant. De ennek vége, hat év után visszatér a Vanquish, méghozzá a gyártó eddigi legerősebb V12-esével.

A Vanquish teljesítményét nem aprózták el: 5,2 literes, duplaturbós V12 835 lóerős, 1000 Nm max nyomatékkal rendelkezik, a 0-100-at 3,3 másodperc alatt teszi meg, a végsebessége pedig 345 km/h. Egyebek között megerősítették a hengerblokkot, átdolgozták a vezérműtengelyt, tovább optimalizálták a szívó- és kipufogónyílásokat és eközben a motor könnyebb is lett. Ehhez társul egy ZF 8 sebességes automata váltó. Ez a kombináció valószínűleg jobb döntés volt, mint az eredetileg tervezett plug-in hibrid V8.

Ahogy az összes modern Aston Martin, a Vanquish is monocoque vázra épül, a legtöbb karosszériaelem pedig szénszálból van. Ezzel az autó terheletlen tömege 1910 kg.

A Vanquish nem csak hosszabb, de szélesebb és alacsonyabb is, mint a DB12. csaknem 4,9 méter hosszú, míg a tengelytávja 2,89 méter. Vvisszapillantók nélkül 2044 mm széles, míg a magassága 10 mm híján nem éri el az 1,3 métert. Viszont ekkora mérethez nem jár tágas csomagtartó, ugyanis az csak 248 literes.

Külsőre teljesen hű maradt a gyártó portfoliójához. Az eleje leginkább a DB12-re emlékeztet, de ami talán szemet szúrhat az a motorháztető légbeömlőjének dizájnja. Viszont a Vanquish hátulról különleges igazán, ami apró nyomokban az Aston Martin Victorra, Valkyrie-re emlékeztet Zagato stílusjegyekkel.

Belül is tartja magát a brit autót elegáns luxusához, ami a panorámatető miatt jobb megvilágításba kerülhet. A kabinban főleg bőr és Alkantara van, de mivel itt is igénybe lehet venni az Aston Martin Q-t, vagyis a gyártó egyéni megrendeléseket befogadó részlegét, valószínüleg olyan belteret csináltathat a megrendelő, amilyet csak akar. De a gyári konfigurátor is gazdag opciókban, nézzétek csak meg.

Az első-középmotoros Vanquishből a gyártó évente 1000 darabot tervez készíteni és indulóára nagyjából 149 - 150 millió forint között mozog. A limitált gyártási kapacitás miatt pedig érdemes sietni, valószínűleg már most is sok megrendelést kaptak.