Akkora a baj a Volkswagennél, hogy üzembezárások is következhetnek

2024.09.04. 11:34

  • Bajban van a Volkswagen csoport, ezért újrastruktúrálnák a konszern márkáit.
  • A csoport vezérigazgatója szerint különösen nehéz most a helyzet Európában.
  • Az átszervezés rengeteg ember elbocsátásával és üzembezárásokkal is járhat.
  • A Volkswagen vezetője szerint az egyszerű költségcsökkentő megoldások már nem működnek.
  • A munkavállalók érdekképviseleti szervei szerint az igazgatótanács megbukott.
  • A tervezet szerintük rövidlátó, veszélyes és küzdeni fognak ellene.

Írásbeli nyilatkozatot adott ki a Volkswagen csoport vezérigazgatója, Oliver Blume. A közleményben azt írja, hogy az európai autóipar súlyos helyzetben van részben a megváltozott gazdasági környezet miatt. Egyre több márka tör be a piacra vonzó ajánlatokkal, míg Németország, mint gyártóhely, le van maradva a versenyben. Emiatt rámutatott, hogy a közeljövőben költségcsökkentés szempontjából több alkatrészüzemet is bezárhatnak és át kell tervezniük a vállalati struktúrát is a csoport márkáin belül.

A Volkswagen márka vezetője, Tomas Schäfer elmondta, hogy rendkívül feszült helyzetben vannak, amit egyszerű költségcsökkentési megoldásokkal már nem tudnak kezelni. Ezért szeretnének elindítani egy kommunikációt a munkavállalókkal és azok érdekeit képviselő szervezetekkel, hogy feltárják a márka fenntartható átalakításának lehetőségeit. Ez nagyjából azt jelenti, hogy komolyabb létszámú elbocsátásokra készülhetnek. Ehhez akár az 1994 óta működő munkahelybiztonsági programot is felrúgnák, ami egy foglalkozásvédelmi megállapodás volt. A vállalat szerint erre azért van szükség, hogy rövidtávon tudják biztosítani a sürgős strukturális kiigazítások munkaerő igényét.

Ezzel természetesen egyik nagy munkavállalói képviselő szervezet sem ért egyet. A legnagyobb német ipari szakszervezet, az IG Metall szerint a teljes Volkswagen csoport alapjait megrendíti majd ez a tervezet. Az általános üzemi tanáccsal közösen élesen bírálták az ötletet, mert az komoly veszélyt jelent rengeteg ember munkahelyére. A szervezet vezetője, Thorsten Gröger szerint a tervezet nem csak rövidlátó, de veszélyes is a hosszú távú tervekre és a működésre nézve.

Az általános üzemi tanács elnöke, Daniela Cavallo elmondta, hogy kőkeményen fellépnek majd a testület javaslatai ellen. Szerinte a tervezet azt jelenti, hogy a jelenlegi igazgatótanács egyszerűen megbukott, képtelenek kezelni a helyzetet. Hozzátette, hogy ami most zajlik, az az üzemek, a foglalkoztatottak és a kollektív szerződések elleni támadás.

Forrás: CNBC