Teljes fordulat Magyarországon, már mínuszban az autópiac

2024.09.05. 07:25

  • A júliusi harmatos növekedés után augusztusban már bő 9 százalékkal csökkent az újonnan forgalomba helyezett autók száma Magyarországon.  
  • A legnépszerűbb márka a Suzuki volt, a második a Toyota, a harmadik pedig a Skoda. 
  • A nyolchavi eladások még pluszban vannak. 
IMG 6423

Elfogyott a kakaó: Magyarországon augusztusban mindössze 8111 új autót helyeztek forgalomba, ami 844 darabbal, azaz 9,4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól - derül ki a Datahouse adataiból. Pedig tavaly augusztusban is rosszul alakultak az eladások, bő 10 százalékkal alulmúlták a 2022 azonos hónapjára jutó közel 10 ezer darabos eladást. 

A legpocsékabb hónap

A 9 százalékos mostani visszaesés az idei év leggyengébb eredménye. Ezt megelőzően a január 3,3 százalékos visszaesés és a mindössze 2 százalékos júliusi plusz volt a legrosszabb idei érték. 

Augusztusban egyébként 1086 darabbal a Suzuki volt a legnépszerűbb márka a forgalomba helyezések alapján, ez egyébként 14 százalékos emelkedést jelentett tavaly augusztushoz képest. Második lett a Toyota 1009, a harmadik pedig a Skoda 711 autóval. Előbbi 25, utóbbi 21 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni tavaly augusztushoz viszonyítva. 

Az év korábbi hónapjaiban elért növekedésnek köszönhetően az év első hónapját nézve kedvezőbb a kép: közel 80 ezer új autót helyeztek forgalomba, ami több mint 8 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten.