Alig vettek pár belső égésű motoros autót nyár végén Norvégiában

2024.09.07. 10:42

  • Az augusztusban eladott újautók 94 százaléka villanyautó volt Norvégiában.
  • Ez az arány rekord.
  • A dízel és benzinesek az eladások két százalékát tették ki.

Az augusztusban eladott 11 114 autó mintegy 94 százaléka volt elektromos – közölte hétfőn a Norvég Útügyi Szövetség (OFV). Ezzel pedig ismét rekordot döntött az elektromos autók regisztrációja Norvégiában, írta a Bloomberg.

A portál szerint a fellendülést az adókedvezmények, a buszsávok használata és a parkolási kedvezmények segítették elő. „Ha ez a tendencia folytatódik, akkor hamarosan elérjük azon célunkat, hogy 2025-re teljesen zéró emissziós flottánk legyen” – mondta Oyvind Solberg Thorsen, az OFV igazgatója.

Az eladott autók összlétszáma kis mértékben emelkedett az előző évhez képest, ami „az emberek gazdaságosságának enyhe javulására” utal. A legkelendőbb villanyautó augusztusban a Tesla Model Y volt több mint kétezer darabbal (19 százalékos részesedéssel), amit a Volvo EX30 követett 932-vel, a harmadik helyre pedig a Skoda Enyaq került 700-zal. A dízel és benzines autók az eladások mindössze két százalékát tették ki. 

Júliusban az újautó eladások 92 százalékát tették ki a villanyautók. Akkor sima benzinesből 45-et, dízelből pedig 164 daraot értékesítettek. A legnépszerűbb benzines jármű a Suzuki Swift volt, amiből 20 darabot regisztráltak. Az idei évben a villanyautók az új személyautók eladásainak közel 87 százalékát tették ki Norvégiában.