Nem tartotta be a követési távolságot, 41,5 millió forintos bírságot kapott

2024.09.07. 13:52

  • Követési távolság nem betartási miatt csaknem százezer svájci frankra büntettek egy férfit.
  • Az 58 éves férfi a svájci A1-es autópályán volt szabálytalan.
  • Kétszer is fellebbezett a bírság ellen, egyszer sem adtak neki igazat, most a szövetségi bírósághoz mehet.

98 500 svájci frankra, vagyis átszámolva mintegy 41,5 millió forintra bírságoltak egy férfit Svájcban, mert nem tartotta be a követési távolságot. Az 58 éves férfi ügye 2023 márciusában történt, amikor az A1-es autópályán a belső sávban 7-12 méter távolságot hagyott maga és az előtte haladó között 110-120 km/h-s sebességnél. Ehhez képest az augusztusi emelés hazánkban aprópénz.

A férfit a pályán készült felvételek alapján büntették meg, amelynek mértéke azért ilyen magas, mert egyes bírságokat a jövedelem alapján szabják meg. Az érintett pedig igen magas jövedelemmel rendelkezik, éves bevétele 1,7 millió svájci frank, vagyis csaknem 716 millió forint.

Az 58 éves férfi fellebezett a Zofingeni kerületi bíróságnál, mondván a videó alapján megállapított távolság nem igaz, valamint azért is tarthatott rövidebb követési távolságot, mert tudta, hogy az előtte haladó nem fog hirtelen fékezni. A kifogásait viszont nem fogadták fel, ezért a férfi a Legfelsőbb Bírósághoz fordult.

Itt egy olyan kifogás is előkerült, hogy az érintett autóján sokkal erősebb fékek vannak. A bíróságot ez sem hatotta meg, de a több elemből álló bírság egyik részét 15 ezer frankról 10 ezerre csökkentették – de a perköltség 5000 frank, vagyis ugyanott tart.

Ezzel jutottunk el a jelenbe, ugyanis a milliomos most fellebbezhet az ítélet ellen a szövetségi bíróságnál – írta a nau.ch

Egy hasonló mértékű bírságot tavaly egy finn állampolgár gyűjtött be hazájában, akinek 44 milliót kellett fizetni, miután 50 helyett 82-vel ment.