Összeomlás Németországban: mínusz 28 százalék mellé jön a mínusz 70 százalék

2024.09.10. 09:22

  • A villanyautó-eladások 69 százalékkal csökkentek a német piacon augusztusban az egy évvel korábbihoz képest. 
  • A komplett német újautó-piac pedig 28 százalékos esést produkált.  
A zuhanó német piac sztárja, a VW T-Roc
A zuhanó német piac sztárja, a VW T-Roc

Pocsék hónapot zárt a német újautó-piac, ezen belül a villanyautók szegmense is - idézte a német autóklub, az ADAC a hivatalos adatokat. 

A múlt hónapban összesen kevesebb mint 200 ezer új autót helyeztek forgalomba Németországban, ami 27,8 százalékos visszaesést jelent 2023 augusztusához képest. Új villanyautókból alig több mint 27 ezer darab talált gazdára, ami majdnem 70 százalékos hanyatlásnak felel meg. A drasztikus csökkenésben szerepet játszik azonban, hogy tavaly még volt támogatás a Németországban eladott elektromos autókra. Kérdés, hogy a tervezett új, céges villanyautókra bevezetendő új támogatás mennyire tudja felélénkíteni az ottani villanyautó-piacot. 

Visszatérve az augusztusi német adatokra:

  • Továbbra is a Volkswagen vezeti a márkarangsort több mint 35 ezer autóval. Dobogós még Mercedes és a BMW 19 ezer, illetve 16 ezer autóval. 
  • Utánuk jön a Skoda, az Audi, az Opel, a Seat, a Ford 8-14 ezres értékesítéssel. A kilencedik helyen van a Hyundai, majd a Toyota következik, előbbi kevesebb mint 8 ezer, utóbbi több mint 6 ezer autót adott el. 
  • A legnépszerűbb modell a VW T-Roc, 5707 darab kelt el. Második a VW Tiguan 4518 darabbal, a harmadik az Opel Astra 4315-tel.