Megszületett a hadüzenet a Volkswagennél: visszakormányozhatják a céget kilencvenes évek elejére

2024.09.11. 09:23

  • A Volkswagen vezetősége kesztyűt dobott az üzemi tanács és a munkások szakszervezete elé azzal, hogy bejelentette, véget vet a garantált foglalkoztatásnak a cégnél. 
  • A cégnél elővették a fizetéses kártyát, a bérekről szóló tárgyalások szeptemberben elindulhatnak. 
  • Felmerült egy korábbi terv, a négynapos munkahét bevezetése is. 

Folytatódik a volkswagenes történet, amely a németországi gyárbezárások bejelentésével kezdődött pár nappal ezelőtt. A Volkswagen vezetősége tájékoztatta a vállalat munkavállalóinak képviselőit, hogy a maga részéről érvénytelenít egy sor megállapodást a foglalkoztatásról a vállalat hat németországi üzemében.

Az egyik ezek közül az, amely 2029-ig garantálta (volna) a cég alkalmazottainak állását. Ez - de facto - azt jelenti, hogy rengeteg embert bocsáthatnak el, amivel szemben az autógyártó üzemi tanácsa és a legnagyobb szakszervezet ellenállást hirdetett.

GettyImages-2169666410

A VW menedzsmentje azzal indokolja a döntést, hogy csökkenteni kell a gyártási költségeket, mert enélkül a patinás német márka végképp elveszti versenyképességét a riválisokkal, elsősorban az ázsiai kihívóival szemben.

Vissza a múltba

„Lehetővé kell tennünk, hogy a Volkswagen versenyképes szintre csökkentse költségeit az új technológiák és termékek bevezetése érdekében” – mondta Gunnar Kilan, a vállalat munkaügyi főnöke. Hogy mérsékelje a bizonytalanságot a munkaügyi megállapodásokkal kapcsolatban a jövőbeni bérekről szóló tárgyalásokat ajánlott, amelyeket már szeptemberben elkezdhetnek.

Daniela Cavallo, a VW munkástanácsának elnöke a nemrégiben tartott munkásgyűlésen kőkemény ellenállást ígért az ellen, hogy a beosztottak rovására karcsúsítsák a vállalatot.

GettyImages-2170509881

Az egyik erős szakszervezet, az IG Metall szintén korábban jelezte, hogy el tudja képzelni a négynapos munkahét bevezetését annak érdekében, hogy elkerüljék a gyárbezárásokat. Hasonló javaslatot már az 1990-es években is megfogalmaztak. Ha a felek nem tudnak megállapodni 2025 júniusáig, akkor életbe lép egy korábbi megállapodásuk, amit még 1994-ben kötöttek.

Cavallo szerint ez az „őrülten hangzó következmény” lenne, ugyanis azzal járna, hogy hat gyárban növekedne a személyzet fizetése. A dolgozók karácsonyi bónuszra, szabadsághoz kapcsolódó bérkiegészítésre és magasabb túlórapénzre lennének jogosultak.

Az érem másik oldala, hogy a vállalatvezetés üzemeltetési okokra hivatkozva elbocsáthatna embereket, ami olyasmi lenne, amire évtizedek óta nem volt példa. A történet vége az is lehet, hogy az emberek egy része az utcára kerülne, miközben a maradókkal kapcsolatos költségek megugranának – összegezték a következményeket a munkástanács szakértői. (Via Reuters