A franciák tudják mitől döglik a légy, ez a DS SM Tribute

2024.09.12. 11:52

  • A DS Automobiles tizedik születésnapját ünnepli, mint különálló márka.
  • Ennek apropóján megalkották a modernkori Citroen SM-et.
  • A DS SM Tribute sajnos egy koncepcióautó.

2020-ban lett ötven éves a Citroen SM, ami kisebb túlzással a márka legérdekesebb, legelegánsabb autója. Ünneplés gyanánt a gyártó a DS-szel közösen több SM rendert, koncepció rajzot mutatott, akkor ennyivel kellett beérni. Viszont négy évvel ezután a DS megépítette a SM Tribute-ot, ami a rajzokhoz képest egy sokkal szebb koncepció lett.

A DS SM Tribute viszont nem csak az SM előtt tiszteleg, hanem a DS kiválásának tizedik születésnapját is ünnepli. Az SM Tribute megálmodásához a DS dizájnerei több modellt, köztük a prototípust és a két elnöki SM-et is alaposan szemügyre vették. „Mindegyiknek annyira egyedi, feltűnő a vonásuk, mint egy aláírásnak. Olyan benyomást keltettek, mintha repülnének az úton, nagyon légiesek voltak” - foglalta össze véleményét Frédéric Soubirou, a DS Automobiles külső formatervezési vezetője.

A koncepció kéttónusú fényezését egy '71-es prospektusban szereplő Gold Leaf arany ihlette. Ez a szín kimondottan jól áll a 4,94 méter hosszú autón. 

Az SM elején levő nagy üvegfelület amely mögött a fényszórók és a rendszámtábla volt megmaradt, de a rendszámtartó helyett egy 3D hatású fényjátékot látunk a DS logójával középen. A fényszórók felett és mellett pedig nagyon vékony nappali menetfény látható.

A koncepcióautó hátulja talán, ami a legkevésbé emlékeztet az eredeti SM-re, egyedül a nagy felületű, ívelt hátsó ablak kivételével. A vékony, háromágú fényszóródizájnt a féklámpák is megkapták, amelyeknek egyik ága az autó oldalán, a hátsó kerekeket is átéri.

Az autó dimenziói a szélesség (14 centivel szélesebb, mint az SM, vagyis 1,98 méter) kivételével csak pár centivel térnek el az eredetitől. Viszont a felnik jelentősen nagyobbak, 22 colosak.

Az SM Tribute belterét már nem csinálták meg a fotózott modellen, így azokat csak rajzokon láthatjuk. Cserébe a régi modell belterét több szögből is lefotózták.

Legutóbb a Renault mutatta be az R17 koncepcióját, ami ugyanúgy egy régi modellt újított meg igényesen. De ahogy a Reanult, úgy az SM Tribute is egy koncepció, vagyis nagyon kicsi rá az esély, hogy valaha ilyen autót gyártsanak. Kár érte.