Kell egy erős kéziváltós autó? Válaszd az 1842 lóerős Hennessey Venom F5-M-et

2024.09.12. 18:05

  • A Hennessey Venom F5-M Roadster a világ legerősebb kéziváltós szériaautója.
  • Az 1842 lóerőhöz egy hatsebességes manuális váltó társul.
  • Az autóból összesen 12 darabot készítenek és mind elkelt.

A Hennessey Venom már rég nem a világ legerősebbje a maga 1842 lóerejével, de továbbra is a legerősebb autók közé sorolható, amivel az 500 km/h-s végsebesség sem elképzelhetetlen.

A 6555 köbcentis V8-as biturbósa maximális nyomatéka 1617 Nm (5000/percnél). A motor önmagában 280 kilogrammot tesz ki az 1360 kilós száraz tömegből, és a Hennessey saját fejlesztése. Ezt a brutális teljesítményt pedig egy CIMA által szállított hétfokozatú robotizált váltón át adja le. Ezzel állítólag még egyes fokozatban is elmegy 115 km/óráig. A Hennessey ebből a képletből kivette a motorizált váltót és helyére egy hatsebességes kéziváltót tett. Ez lett a Venom F5-M Roadster, ami jelenleg a világ legerősebb kéziváltós szériaautója a gyártó szerint.

A Hennessey viszont nem tudhatta le az egészet a váltó cseréjével. A szénszálból épített vázat át kellett építeni, hogy helyet kapjon a kuplungpedál és a váltó. A csapat a teljes váltóalagutat is megemelte, hogy a váltókar jobban kézre essen, mint az automata kapcsolója. A tetőre pedig egy új aerodinamikai elemet szereltek, hogy az autó stabilabb legyen nagy sebességnél.

A Venom F5-M Roadsterből összesen 12 darabot gyártanak, aminek darabja 2,65 millió dollárba, vagyis csaknem 952 millió forintba kerül. Viszont ez az ár már csak sokkoló hatással bír, ugyanis mind a 12 elkelt, vagyis felesleges elkezdeni félretenni egyre.