Dörgedelmes levélben támadják a Stellantis vezérét

2024.09.13. 09:20

  • A Stellantis amerikai kereskedőit tömörítő  US Stellantis National Dealer Council dörgedelmes hangvételű nyílt levélben vonta felelősségre Carlos Tavares CEO-t.
  • A levélírók szerint a cég amerikai márkái katasztrofális helyzetben vannak.
  • A Stallantis válasza szerint az ilyen személyes támadásoknak nincs értelme, a vállalat pedig sikeres lesz.

Carlos Tavares 2014-ben került a PSA csoport élére, majd 2021-ben, a Fiat-Chrysler Automobiles-szal való egyesülés után létrejövő Stellantis első CEO-ja lett. A 66 éves portugál szakember munkájával azonban egyre többen elégedetlenek: most a Stellantis amerikai kereskedőit tömörítő US Stellantis National Dealer Council dörgedelmes hangvételű nyílt levélben vonta felelősségre a vezetőt.

A levélírók szerint miközben Tavares tavaly 40 millió dolláros fizetést tett zsebre, „katasztrófa" felé irányítja a vállalatot, amit a cégcsoport amerikai márkáinak hanyatlása jelez. A számok magukért beszélnek: a Jeep 9, a Ram 26, a Chrysler 8, a Dodge pedig 16 százalékkal adott el kevesebb autót 2024 első félévében.

Képernyőkép 2024-05-23 125925.png

„A brandjeid piaci részesedése csaknem a felére esett, a Stellantis részvényei zuhannak, gyárak zárnak be, folyamatosak az elbocsájtások, miközben kulcsfontosságú vezetők menekülnek a vállalattól. Befektetői perek, beszállítói perek, sztrájkok – egyre súlyosabbak a következmények. A saját terjesztési hálózatodat, a kereskedőidet hagytad vérszegény, leépült állapotban." – fogalmaz a levél. A levélírók szerint a jelenlegi helyzet minden érintettnek katasztrófa. Az amerikai kereskedők már előre látták, hogy Tavares döntései ide fognak vezetni, ezért már két éve kongatják a vészharangot. Egyetlen kiutat látnak csupán: a Stellantis márkáinak újra olyan autókat kell gyártania, amit az emberek meg akarnak venni, és ki is tudnak fizetni.

A Stellantis egy rövid közleményben reagált: „A Stellantisnál nem hiszünk abban, hogy a nyilvános személyes támadások, mint ami a nyílt levélben is szerepel az NDC elnökétől a CEO-val szemben, a leghatékonyabb módja a problémák megoldásának. Az irány, amibe elindultunk, sikeres lesz. Folytatni fogjuk a munkát a kereskedőinkkel, hogy elkerüljünk minden nyilvános vitát, ami késleltetné a céljaink elérését."

Forrás: motor1.com