2007 óta most először nem készül Fiat 500 Európában

2024.09.13. 14:42

  • Leállították a Fiat 500e gyártását Olaszországban kereslethiány miatt.
  • A belső égésű motorral szerelt 500-asok gyártását Lengyelországban már nyáron leállították.
  • 2007 óta most először nem készül Fiat 500 Európában.
  • Észak-Afrikában továbbra is pörög a gyártás, de azok a változatok nem értékesíthetők Európában.
  • A Fiat 500 hibrid következő generációja leghamarabb 2026-ban érkezik, addig csak elektromos lesz a piacon.

Négy hétre leállítja az elektromos Fiat 500e gyártását az olasz vállalat a Mirafioriban található üzemében. A lépést azzal indokolják, hogy szokatlanul alacsony a kereslet a modellre, így nem tehetnek mást. A Stellantisnál azt mondták a Reuters kérdésére, hogy az egész európai elektromos autópiac megtorpant, ezzel együtt a gyártók elektromos modelljeinek értékesítése is lelassult. A márkák nehézségei elérték a Fiat 500 elektromos változatát is, ezért döntöttek az ideiglenes üzemleállás mellett. Ez a lépés egyébként azt jelenti, hogy 2007 óta most először nem készülnek Fiat 500-asok Európában.

Az 500e gyártása ugyan csak most állt le, viszont a Fiat Panda alapjait használó hibrid és belsőégésű motoros 500-asé még sokkal korábban. A Fiat Lengyelországban gyártja ezeket az autókat – ott, ahol régen a Kispolszkit –, de nyár óta ott sem mozdultak a sorok. A nem elektromos 500-as esetében nem a kereslettel volt probléma, hanem azzal, hogy az új modell nem felelt meg az aktuális kibervédelmi előírásoknak, a Fiat pedig nem volt hajlandó pénzt fordítani ezen lemaradás korrigálására. Összességében globálisan egyelőre nem állt le a Fiat 500 gyártása, mert Észak-Afrikában továbbra is gyártják, de ott olyan formában, ami nem felel meg az európai követelményeknek.

A Fiat mindezek ellenére nem tervezi elengedni a modellt, hanem jelenleg is dolgozik rajta. Úgy döntöttek, hogy az új elektromos 500e alapjait felhasználva fognak olyan autót építeni, ami képes befogadni egy modern hibrid rendszert – tehát belsőégésű és villanymotort egyszerre. Ez azért lehet egy költséghatékony megoldás, mert a tervek szerint az új változatot ugyanott gyártják majd, mint jelenleg az elektromost. A Fiat 500 Ibrida néven ismert modell bemutatása várhatóan csak 2026-ban lesz esedékes, így ha addig nem oldódik meg az 500e keresleti problémája, esélyes, hogy egy darabig Fiat 500 nélkül maradunk – hosszú idő után.

Forrás: Carscoops