Nem tartotta be a követési távolságot a svájci BMW-s, 6+40 millió forintra büntették

2024.09.14. 12:52

  • Svájcban komoly erőkkel tartatják be a közlekedési szabályokat, ugyanis a kihágókat jövedelemarányosan büntetik.
  • Egy BMW-s mindezek ellenére veszélyesen közelről követte az előtte haladót nagy sebességgel, amit a rendőrök egy több, mint 6 millió forintos csekkel háláltak meg.
  • Az igazán durva összeget csak akkor kell kifizetnie a sofőrnek, ha a következő 2 évben ismét hasonlón kapják, a megelőlegezett bírság összege ugyanis több, mint 40 millió forint.
A kép illusztráció. Forrás: Autobild
A kép illusztráció. Forrás: Autobild

A svájci szabályok szerint a bírságok mértéke az elkövető jövedelméhez igazodik. Egy 58 éves sofőr valószínűleg elfelejtette milyen komoly a tétje a dolognak, amikor közel 2 percen át követte az előtte haladó autót veszélyesen közelről, 120 km/h-ás sebességnél. 

Svájcban a büntetési tételek a következőképp alakulnak ki: Amennyiben valaki elkövet egy kihágást, egy azonnali bírságot szabnak ki rá, amely az adott cselekmény elkövetéséért jár. A bírság mellé megelőlegeznek továbbá egy sokkal magasabb összegű büntetést, amelyet akkor szabnak ki, amennyiben az illető 2 éven belül ismételten elkövet egy hasonló kihágást.

A rendőrök az elkövető jövedelme alapján 15 000 ezer svájci frank (kb. 6,3 millió forint) azonnali bírságot és további 98 500 svájci franknyi (kb. 41,3 millió forint) megelőlegezett bírságot szabtak ki. A büntetés mértéke ellen az elkövető fellebbezett, amely következtében a bírság azonnali összegeként csak 10 000 frankot (4,2 millió forint) kellett befizetnie, de a 98 500 frankos további bírságösszeget nem csökkentette az ítélet.

A bírságösszegből feltételezhető, hogy az elkövető nem mindennapi alkalmazott volt, a hatályos jogszabályok alapján éves jövedelme nagyjából 1,7 millió svájci frank (712 millió forint) lehet.

Forrás: Autobild