Közúti környezetvédelmi akciót tart a KTI és az ÉKM

2024.09.18. 11:22

  • A KTI az ÉKM támogatásával környezetvédelmi akciót tart, hogy átfogó képet kapjon a hazai járműállomány károsanyag kibocsátásáról.
  • Az akciót négy magyar városban tartják szeptember 16. és 20. között.
  • Kirívóan rossz állapotú járművel közlekedők nem kerülhetik el a büntetést.

A Közlekedéstudományi Intézet (KTI), az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) támogatásával Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akciót tart 2024 szeptember 16. és 20. között, amelynek legfőbb célja, hogy átfogó képet adjon a Magyarországon forgalomban lévő gépkocsi-állomány károsanyag kibocsátásáról, valamint a gépjárművek állapotáról, ideértve az átlagéletkort és az erózió mértékét is.

A környezetvédelmi akció keretében öt napon keresztül az ország négy városában, Budapesten, Debrecenben, Győrben és Szegeden, naponta változó helyszíneken, mintegy ezer ellenőrzést és mérést végeznek. A gépkocsik vezetői az ellenőrzés során megismerik járművük állapotát, az esetleges problémákról tudomást szerezhetnek. A kirívóan rossz állapotú, erősen szennyező gépkocsival közlekedők nem kerülhetik majd el a büntetést sem, amelynek vonzata, hogy két hónapon belül időszakos műszaki-környezetvédelmi vizsgálaton kell megjelenniük járművükkel. Az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával megszervezett méréssorozat Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya, az Európai Mobilitási Hét keretében valósul meg, amelynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023. decemberi adatai alapján a hazai forgalomban lévő személygépkocsi-állomány átlagéletkora 15,8 év. Mivel a régebbi gépjárművek gyártása enyhébb környezetvédelmi normák alapján történt, a magasabb átlagos életkor és az ezzel összefüggő gépalkatrészek kopása nagyban hozzájárul a magasabb kibocsátási értékhez. Környezetünk és egészségünk megóvása érdekében globális cél a nem megfelelő járművek arányának csökkentése, ehhez nyújt segítséget a KTI szeptemberi közúti közlekedési környezetvédelmi akciója.