Elkezdődött a Cupra Terramar sorozatgyártása Győrben, legördült a szalagról az első autó

2024.09.20. 14:50

  • Elkezdődött a Cupra új modellje, a Terramar sorozatgyártása a győri Audi gyárban.
  • Az ebből az alkalomból tartott rendezvényen Győr város, az Audi Hungaria, a Cupra márka és a német Audi anyacég vezetői és képviselői egyetértettek abban, hogy történelmi pillanatról van szó.
  • Les Zoltán, járműgyártásért felelős igazgatósági tag szerint a győri Audinál mindent megtesznek azért, hogy a Cupra Terramar sikeres legyen.

Ünnepélyes keretek között elkezdődött a Cupra Terramar gyártása a győri Audi gyárban. Az esemény Győr város, az Audi Hungaria, a Cupra márka és a német Audi anyacég vezetőinek és képviselőinek jelenlétében zajlott, a felek pedig egyetértettek abban, hogy történelmi pillanatról van szó.

Mint az a helyszínen elhangzott, az Audi eddig 12 milliárd euró összértékben indított beruházásokat Magyarországon, összesen 12 ezer munkavállalót foglalkoztat hazánkban, és a partnereket, beszállítókat is beleszámítva 50 ezer magyar családnak nyújt megélhetést. 

Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója kiemelte, hogy az európai autóipar nehéz helyzetét tekintve különösen nagy eredmény, hogy elkezdődött a Cupra Terramar gyártása. Szerinte a kialakult nehéz körülményekhez olyan külső tényezők, mint az infláció, vagy a beszállítói láncok akadozása mellett belsős okok is hozzájárultak. Jóo István szerint az Európai Unió elhibázott döntései, zöldnek nevezett hibás politikája vezetett ide. Szerinte a kínai elektromos autókra kivetett büntetővámok is ide tartoznak, ugyanis ezek senki érdekeit nem szolgálják. Jóo István az elmaradhatatlan politikai kitérő után hozzátette, hogy az Audi Magyarország egyik legfontosabb stratégiai partnere, a német befektetők pedig jelenleg és a jövőben is kulcsszerepet játszanak a magyar gazdaságban. Mindez azt jelenti, hogy pár éven belül 1 milliónál is több autó készül majd évente hazánkban, erre pedig jelenleg csak öt európai ország képes.

Ezután az Audi anyacég, illetve az Audi Hungária vezetői és képviselői vették át a szót. Kiemelték, hogy régen az Audi nőtt ki a semmiből és vált prémium márkává, most pedig a Cuprán a sor. A terv eddig jól halad: 2018-as megjelenése óta a Cupra a leggyorsabban növekvő új márkák egyike. Pont a frissességéből fakadóan a Cupra képes versenyezni az olyan új kihívókkal, mint a kínai autók. Ezt az is mutatja, hogy a Cupra vásárlói átlagosan egy teljes generációval fiatalabbak, mint más márkák esetében.

2023-volt a Cupra eddigi legsikeresebb éve, de 2024 még jobb lesz! Ebben az új modelloffenzíva segít, amelynek a Terramar kulcsszereplője. A modell arról a versenypályáról kapta a nevét, ahol a Cupra megszületett. Bár az autó Audi technológiára épül, nagyon más célközönségnek szól, így a két brand tökéletesen megfér egymás mellett. A Cupra spanyolos energiát és életérzést sugároz az egész világ számára: fejlődni, nyerni akar, mivel nem elégedhetnek meg a második hellyel.

2,5 év megfeszített munka előzte meg a Terramar tömeggyártásának elindulását. A folyamat rendkívül gyorsan zajlott, így az Audi Hungaria munkásainak éjszakába nyúlóan, és gyakran hétvégén is dolgozniuk kellett, hogy minden időre elkészüljön. Nem volt egyszerű feladat, de sikerült teljesíteni. 

Les Zoltán, járműgyártásért felelős igazgatósági tag szerint a győri Audinál mindent megtesznek azért, hogy a Cupra Terramar sikeres legyen.