F1 kibeszélő: Ricciardo már búcsúzkodik, a McLaren lázong, Verstappen bojkottál

2024.09.23. 16:24 Módosítva: 2024.09.23. 16:37

Viszonylag unalmas hétvégén van túl a Forma–1 mezőnye. Lando Norris senkitől sem zavartatva, kényelmes előnnyel nyerte a Szingapúri Nagydíjat, legfeljebb a falak közelsége okozott néhány meleg pillanatot a világbajnoki üldöző számára. Max Verstappen kihozta a maximumot a hétvégéből, és a senki földjén futott be a második helyen. Oscar Piastri gyenge időmérő után lett harmadik. Íme a hétvége legfontosabb beszédtémái.

Bár még be sem jelentették a távozását, Daniel Ricciardo már búcsúzkodik a Forma–1-től

Már a Szingapúri Nagydíjat megelőzően elterjedt a pletyka, miszerint Daniel Ricciardo F1-es karrierje még a szezon vége előtt befejeződhet. A hosszú ideje csak küszködő ausztrál pilóta egy rendkívül gyenge McLarenes periódus, és egy év pihenő után kapott egy utolsó esélyt az AlphaTauri (jelenleg VCARB) csapattól, hogy megmentse haldokló királykategóriás karrierjét, de ez nem sikerült. A stabilan erős produkció helyett csak néhány villanás és sok-sok szürke, felejthető hétvége a mérleg.

Bár Ricciardo távozását még nem jelentették be, az ausztrál pilóta lényegében elbúcsúzott a Forma–1-től: „Úgy nyomtam, ahogy tudtam, de mondjuk úgy, nem jött össze egy mesébe illő befejezés. De ha visszanézek a teljes, 13 éves karrieremre, büszkének érzem magam." – nyilatkozta sokatmondóan az ausztrál, aki „nyilvánvalóan felkészült" arra, hogy a következő nagydíj előtt meneszthetik.

Sokatmondóak Laurent Mekies, a VCARB csapatfőnökének szavai is. „Mivel lehet, hogy ez volt Daniel utolsó versenye, meg akartuk neki adni az esélyt, hogy kiélvezze és megfussa a leggyorsabb kört". – mondta a vezető arra utalva, hogy végül valóban a 18. helyen célba érő ausztrálé lett a verseny legjobb ideje.

A pletykák szerint Daniel Ricciardo helyét Liam Lawson veheti át az USA Nagydíjon.

A McLaren lázong Ricciardo „különös" leggyorsabb köre miatt

Bár a VCARB búcsúajándéknak szánta Ricciardo leggyorsabb körét, egy másik versenyző számára kulcsfontosságú lett volna az ezzel járó plusz egy pont. Hiszen Ricciardo verseny végi gyorsköre előtt Lando Norrisé volt a legjobb idő, akinek minden apró pontocska jól jönne, hogy csökkentse tetemes hátrányát Max Verstappennel szemben a világbajnoki címért folyó küzdelemben.

Ricciardo ráadásul semmit sem nyert a megmozdulással. Az F1 szabályai szerint ugyanis a leggyorsabb körért járó plusz egy pontot kizárólag akkor kaphatja meg egy pilóta, ha az első 10 hely egyikén végez. Ricciardo viszont ennek a közelében sem volt.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a VCARB a Red Bull kiscsapata, így úgy tűnhet, Ricciardo azért vette el Norristól a leggyorsabb körért járó pontot, hogy segítsen Max Verstappennek és az energiaitalosoknak a világbajnoki küzdelemben. A verseny után még a bikák csapatfőnöke, Christian Horner is megemlítette, hogy ez az egy pontocska még fontos lehet a Red Bull számára a bajnokságban.

Ezek után nem meglepő, hogy a McLaren nem fogadta kitörő lelkesedéssel a történteket. Bár Andrea Stella csapatfőnök nem jelentette ki egyértelműen, hogy a VCARB és Daniel Ricciardo szándékosan Max Verstappen és a Red Bull kezére játszott, kifejezte nemtetszését. „Ez egy komoly dolog. Sportemberi szempontból úgy gondolom, egy csipetnyi felelősséggel kell megközelítened ezt a kérdést. [...] Ezzel egyértelműen kezdenünk kell valamit. Persze nincsenek bizonyítékaim azt mondani, hogy az RB a Red Bullt akarta támogatni a leggyorsabb körrel. Csak kicsit... hogy is mondjam... különösnek találom. Nem vártam, hogy ez történik." – fogalmazott a vezető.

Verstappen bojkottal vágott vissza az FIA-nak

Mohammed ben Sulayem, az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) elnöke nemrég kijelentette, hogy a Forma–1-es versenyzőknek kevesebbet kellene káromkodniuk. Néhány nappal később az FIA megbüntette és közösségi munkára kötelezte Max Verstappent, miután a világbajnoki címvédő egy hivatalos Forma–1-es sajtótájékoztatón azt mondta, az autója „el volt baszva" („the car was fucked") az Azerbajdzsáni Nagydíj kvalifikációján.

Verstappen felháborodott a büntetésen, és a Szingapúri Nagydíj további részében bojkottálta a hivatalos sajtótájékoztatókat: minden kérdésre párszavas tőmondatokban válaszolt, mivel „ha többet mond, még a végén megint megbüntetik."

Verstappen még azt is megemlítette, hogy ha ilyen ostoba ügyekkel kell foglalkoznia a versenyzés helyett, akár idő előtt visszavonulhat. „Ezek a dolgok is határozottan eldönthetik a jövőmet. Ha nem lehetsz saját magad, és meg kell birkóznod ezekkel az ostobaságokkal... Úgy gondolom, most olyan szakaszában járok a pályafutásomnak, amikor nem akarok folyamatosan ilyenekkel törődni. Nagyon fárasztó.” – idézi a holland versenyzőt a Formula.hu

Verstappennel a riválisai is egyet értenek. Lewis Hamilton szerint az egész egy „vicc", Lando Norris pedig igazságtalannak nevezte a büntetést, amivel „egyáltalán nem ért egyet".