Erős kihívót kaptak a magyar autógumisok

2024.09.26. 15:30

  • Felavatták Nagyváradon a finn Nokian Tyres nagyszabású - 650 millió eurós - beruházás keretében felépített gyárát. 
  • A modern, jelentős részben automatizált gyárban 6 millió abroncs készül majd évente, a termékeket pedig 1000 kilométeres körzetben, köztük a magyar piacon szeretné értékesíteni a vállalat. 

A Nokian Tyres és a bukaresti kormány képviselőinek jelenlétében a múlt héten felavatták a finn gumigyártó nagyváradi gumiabroncsgyárát. Ez az elmúlt évtized egyik legnagyobb romániai zöldmezős beruházása, az értéke 650 millió euró, azaz 257 milliárd forint.

„A Nokian Tyres egy új korszak küszöbére érkezett” – jelentette ki Jukka Hienoen, az anyacég igazgatótanácsi elnöke az ünnepélyes megnyitón. Jukka Moisio, a Nokian Tyres vezérigazgatója hozzátette: a nagyváradi üzem a világ első nulla szén-dioxid-kibocsátású gumiabroncsgyára.

A 100 ezer négyzetméteres beépített területű üzem építése 2023-ban kezdődött. A próbaüzem idén júliusban indult 60 alkalmazottal, a teljes alkalmazotti létszám 550 fő.Nokian+Tyres+Romania+factory+tire+inspection+01

A nagymértékben automatizált üzem termelési kapacitása évi 6 millió gumiabroncs személygépkocsik és haszongépjárművek számára. Ez elmarad a dél-korai központú Hankook dunaújvárosi gyárának évi 19 milliós kapacitásától és a japán Bridgestone tatabányai üzemének 7,2 milliós darabszámától is.  Ugyanakkor az új Nokian-üzem abroncsai konkurenciát jelenthetnek a magyarországi gyárak és a többi gumigyártó máshol előállított termékeinek. 

A finn cég ugyanis a Nagyváradon gyártott gumiabroncsokat 1000 kilométeres körzetben szeretné értékesíteni, közölte a cégvezetés a Maszol, erdélyi magyar nyelvű hírportál beszámolója szerint. 

A beruházás 650 millió eurós költségéhez a bukaresti kormány 99,5 millió euró állami támogatást nyújt. A Nokian Tyres az ukrajnai háború kitörését követően döntött úgy, hogy kivonul Oroszországból. A nagyváradi gyár feladata az oroszországi termelési kapacitás pótlása lesz.

Az 1988-ban alapított Nokian Tyres a világ legnagyobb gumigyártói közé tartozik, a vállalatnak Finnországban és az Egyesült Államokban is van üzeme.