Hivatalos: véget ért Daniel Ricciardo Forma–1-es karrierje

2024.09.27. 12:19

  • Hivatalosan is bejelentették, hogy befejeződik Daniel Ricciardo Forma–1-es karrierje.
  • Az ausztrál versenyző helyét már az USA Nagydíjtól Liam Lawson veszi át.
  • Bár Ricciardo az elmúlt években csak árnyéka volt régi önmagának, máig ő az egyetlen versenyző, aki házon belül legyőzte Max Verstappent.

A Szingapúri Nagydíj hétvégéjén szinte biztossá vált, hogy véget ér a közönségkedvenc Daniel Ricciardo Forma–1-es karrierje. A futamot követően az ausztrál versenyző lényegében elbúcsúzott a királykategóriától, de VCARB csapatfőnöke, Laurent Mekies és a Red Bullos Christian Horner is egyértelmű utalásokat tett arra, hogy Ricciardónak ennyi volt.

Csütörtök este megérkezett a hivatalos bejelentés: az október 18-án kezdődő USA Nagydíj hétvégéjén már Liam Lawson lesz Yuki Tsunoda csapattársa a VCARB-nál.

GettyImages-2173730319


Daniel Ricciardo több mint egy évtizeden keresztül igazi színfoltja volt a Forma–1 mezőnyének. A mindig vidám, mosolygós ausztrál tréfamester 2011-ben teljesítette első nagydíjhétvégéjét a HRT színeiben, majd két Toro Rosso szezont követően 2014-ben került a Red Bullhoz. Első éve az energiaitalosoknál remekül sikerült: három győzelmet és további öt dobogós helyezést szerzett, az év végén pedig simán verte a négyszeres világbajnok csapattársát, Sebastian Vettelt.

Miután Vettel a Ferrarihoz igazolt, a 2015-ös szezonban Danyiil Kvyat lett Ricciardo csapattársa, akit a 2016-os szezonban négy futam után az ifjú Max Verstappenre cseréltek. A Red Bull talán legikonikusabb versenyzőpárosa 2017-ben teljesítette első teljes közös szezonját. Ekkor Ricciardo – azóta is egyedüliként – képes volt csapaton belül legyőzni Verstappent: 32 pontos előnnyel előtte végzett, igaz, ehhez a holland sorozatos balszerencséjére is szükség volt.

A 2018-as szezon már egyértelmű fordulópontot hozott. Verstappen vette át a vezető szerepet, és simán verte az ausztrált. Ricciardo ekkor úgy érezte, hogy a Red Bull inkább a hollandban látja a jövőt, így a szezon végeztével meglepetésre a Renault csapathoz igazolt.

Ricciardo a franciák kötelékében 2019-ben Nico Hülkenberget, 2020-ban pedig Esteban Ocont verte magabiztos teljesítménnyel, ráadásul két dobogót is szerzett!

2021-ben Ricciardo az egyre erősödő McLarenhez igazolt, és Lando Norris csapattársa lett. A karrierje ekkor kezdett kisiklani: a váratlan monzai győzelem sem tudta feledtetni a tényt, hogy első közös évükben simán kikapott Norristól. Az ausztrál teljesítménye 2022-ben tovább romlott: míg Norris 122 ponttal a hetedik helyen végzett az összetettben, Ricciardónak még a pontszerzés is nehezére esett, és végül 37 egységgel csupán a tizenegyedik lett.

A szezon végén a McLaren felbontotta a szerződést Ricciardóval, aki így 2023-ra csupán az AlphaTauri tartalékversenyzői pozícióját tudta megszerezni. Az ülés nélkül maradt ausztrál végül mégis állandó szerződést kapott. A Magyar Nagydíjtól megkapta a gyengén teljesítő Nyck de Vries helyét.

Teljesen egyértelmű volt, hogy Ricciardo innentől a Forma–1-es karrierje megmentéséért versenyez, de az áttörés nem történt meg. Néhány villanást leszámítva 2023-ban és 2024-ben is gyengén teljesített.

„Daniel a pályán és azon kívül is egy igazi úriember, aki sosem felejtett el mosolyogni. Hiányozni fog, és mindig speciális helye lesz a Red Bull családban." – búcsúztatta Laurent Mekies, a VCARB csapatfőnöke.