Büntetővámok helyetti minimumárról tárgyal Kína és az Európai Unió

2024.09.30. 06:11

  • Az Európai Unió és Kína a gazdasági ellentéteik elsimításán dolgozik.
  • Ennek egyik megoldása a villanyautókra kivetett büntetővámok helyett a minimumárak bevezetése lehetne.
  • Kína Kereskedelmi Minisztériuma szerint a tárgyalások folytatódnak a felek között.

Az Európai Unió és Kína között kibontakozó vámháború mindkét fél számára fájdalmas következményekkel járna, ezért a felek jelenleg a gazdasági ellentéteik elsimításán dolgoznak. Ennek egyik megoldása a minimumárak bevezetése lehet.

Érdeklődők a BYD standján a kínai Yantai városában megrendezett kiállításon. Fotó: Costfoto / NurPhoto via Getty Images
Érdeklődők a BYD standján a kínai Yantai városában megrendezett kiállításon. Fotó: Costfoto / NurPhoto via Getty Images



Bár nemrég arról kaptunk értesüléseket, hogy az ezzel kapcsolatos egyeztetések zátonyra futottak, Kína Kereskedelmi Minisztériuma szerint a tárgyalások folytatódnak a felek között. „Mindkét oldal technikai csapata egy flexibilis árkötelezettségi terv kidolgozásáról tárgyal, és mindent megtesz, hogy konszenzusra jusson a megoldás kereteit illetően a [büntetővámok bevezetéséről szóló] végleges döntés előtt." – nyilatkozta egy kínai szóvivő.

A flexibilis árkötelezettségi terv keretében a kínai márkák önként vállalnák, hogy nem adják autóikat egy előre meghatározott árnál olcsóbban. Ez az egyezség büntetővámok nélkül jelentene megoldást az Európai Unió azon félelmére, hogy az olcsó kínai villanyautók letarolják az európai autóipart, miközben a kínai gyártók zsebében is több pénz maradna.

Forrás: europe.autonews.com