Egyelőre csak ijesztgetik az autósokat az új traffipaxok

2024.09.30. 16:05

  • Már üzemelnek az új budapesti traffipaxok, de még nem büntetnek. 
  • A rendőrség szerint, ha a kamerák a technikai feltételeknek megfelelnek, és alkalmasak arra, hogy a VÉDA-rendszerbe kapcsolják azokat, akkor erre mielőbb sort kerítenek. 
  • Arra, hogy erre pontosan mikor kerül sor, nem lehet tudni. A rendőrség még augusztusban a Totalcarnak azt mondta, hogy több hónapig is eltarthat az úgynevezett "integrációs folyamat".
bptraffipax-tacrkacp

A traffipaxok már működnek, de még nem bírságolják az autósokat. Az ORFK szerint ugyanis bár a főváros által biztosított kamerák telepítése és az előjelző táblák kihelyezése megtörtént, a kamerák integrációs tesztelése és az eszközök működésének tesztüzemben történő elemzése és értékelése – a kamerákat üzemeltetővel együttműködve – folyamatban van - - válaszolta a 24.hu megkeresésére az ORFK. 

A lap azt akarta megtudni, hogy működik-e már az a 26 új, állandóan működő sebességmérő kamera, amelyek telepítését a fővárosi önkormányzat még július elején jelentette be. 

Ezt a Totalcar is megkérdezte a fővárostól és a rendőrségtől még augusztus elején. Előbbi akkor közölte, hogy a kamerákat kihelyezték, ez volt az ő feladatuk, viszont azok aktiválása és integrálása a rendőrség hatáskörébe tartozik, így az ezzel kapcsolatos kérdésekre nem tudnak válaszolni. De ők is nagyon szívesen megtudnák a választ – tették hozzá akkor. A rendőrség pedig egyebek mellett a következőket válaszolta: 

„Az integrációs fázis több hónapig tart, a rendőrség és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság az ezzel kapcsolatos tevékenységet szakemberek útján folyamatosan egyezteti, végrehajtja. A mindkét fél részéről szükséges adminisztrációt követően a VÉDA rendszerben és a kapcsolódó szakrendszerekben való éles üzemű működést tesztek előzik meg. Az integrációs folyamat vége egyúttal az éles üzemű működés kezdete.”

A 24.hu-nak most elküldött rendőrségi válaszban pedig azt szerepel, hogy amennyiben a kamerák a technikai feltételeknek megfelelnek, és alkalmasak arra, hogy a VÉDA-rendszerbe kapcsolják azokat, akkor a rendőrség mindent elkövet, hogy erre mielőbb sor kerüljön.