Tudod mi kell ahhoz, hogy ne ütközz bele az előtted haladóba?

2024.10.04. 10:26

  • A ráfutásos balesetek gyakoriak, pedig könnyű tenni ellenük.
  • Tarts követési távolságot és mindig figyelj az útra.
  • A Magyar Közút tanulságos videóval és tanácsokkal hívja fel a figyelmet a biztonságos.

Rendkívül gyakoriak a ráfutásos balesetek a magyar utakon - és a világon máshol is -, pedig ezek a legtöbb esetben simán elkerülhetőek lennének. Mi kell ahhoz, hogy valaki ne csússzon bele a másikba? Nagyon egyszerű: megfelelő követési távolság és figyelem.

Forrás: Magyar Közút
Forrás: Magyar Közút

Bár úgy tűnik, hogy ezek egyszerű követelmények, szomorúan kevesen teljesítik őket. Mindennapos látvány, ahogy autópályákon méterekre haladnak egymástól az autósok 130 km/h-s tempóval. Az se ritka, hogy néhány sofőr menet közben  minden mással foglalkozik, csak azzal nem, hogy az utat figyelje.

Ez túlzásnak tűnhet, de temérdek olyan esetről hallani nap, mint nap, amikor ennyire kevésen múlik egy esetenként súlyos baleset. Erre szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Közút is, akik tanulságos videót osztottak meg a témában.

Hasznos tanácsok:

  • Baleset után azonnal ki kell menni a szalagkorlát mögé, mert ha érkezik egy újabb figyelmetlen autós, letarolhat mindenkit.
  • Ha lassul a forgalom és te vagy az utolsó, hagyj helyet magad előtt is. Ha mindenki így tenne, egy figyelmetlen autós kisebb eséllyel tol össze sok autót.
  • Amikor hirtelen kell megállni, és időben észleled, hogy veszélyes a szituáció, használd a vészvillogót.

Vigyázzatok magatokra és egymásra az utakon!

Forrás: Magyar Közút