80 év után döntött a felrobbanás mellett egy II. világháborús bomba egy japán reptéren

2024.10.07. 06:05

  • Közel 80 éves második világháborús bomba robbant egy japán reptéren.
  • A 230 kilós robbanószerkezet 7 méter átmérőjű krátert hagyott maga után.
  • 2 perccel a robbanás előtt egy repülő haladt el a bomba közelében.

Október 5-én, szombaton bombahatástalanítás miatt szinte egész napra lezárták és kiürítették a IX. kerület egy részét. Bár az ilyen intézkedések indokolatlannak és bosszantónak tűnhetnek az érintett lakosok számára, egy friss japán eset tökéletesen megmutatja, miért kellenek ilyen óvintézkedések.

A Japán délnyugati részén található Mijazaki repülőtéren ugyanis váratlanul felrobbant egy második világháborús bomba. A robbanószerkezet az egyik gurulóút alatt rejtőzött, a létezéséről pedig a detonáció pillanatáig senki sem tudott.

Bár a Mijazaki reptér manapság utasforgalmat bonyolít, a második világháború alatt katonai célokra használták. Az amerikai légierő ebben az időben dobta le azt a közel 230 kilós bombát is, ami most 7 méter átmérőjű krátert vájt a reptér betonjába.

Az esetben az a hajmeresztő, hogy 2 perccel a robbanás előtt egy repülő haladt el a bomba közelében. Szerencsére a detonáció idején már biztonságos távolságban járt. Bár a japán tűzszerészek utólag azonosítani tudták a bombát, arra egyelőre nem találtak magyarázatot, miért pont most döntött a felrobbanás mellett.