A Volkswagen új ötlettel állt elő a villanyautó-háború elkerülésére, a BYD nagy nyertes lehet

2024.10.08. 06:10

  • Az Európai Unió tagállamainak többsége ugyan támogatta a kínai elektromos autók európai importjára kivetett büntetővámot, ám sem a tárgyalások, sem az agyalás nem ért véget ennek elkerülésére.
  • A Volkswagen-vezér pedig új javaslattal állt elő.
depositphotos 733046690-stock-photo-volkswagen-modern-urban-towe

Lehetővé kellene tenni a kínai autógyártóknak, hogy európai befektetésekkel kiváltsák az importjukat sújtó büntetővámokat – javasolta Oliver Blume, a Volkswagen vezérigazgatója a Reuterst szerint.

Ha az uniós tagállamok körében meghallgatásra talál az ötlet, akkor az egyik legnagyobb nyertes a BYD lehet, amely Szegeden már gőzerővel építi európai gyártóbázisát. Vagy éppen a Stellantis és a kínai Leapmotor is kedvező helyzetbe kerülhet, a két cég ugyanis együttműködésének köszönhetően Lengyelországban készülnek új - az ígéret szerint alacsony áron elérhető - villanyautók. 

Máshol már van rá példa

Az uniós tagállamok a múlt pénteken szavaztak a büntetővámokról, amely egyes gyártók esetén 45 százalékra emelte a fizetendő tarifát. A Tesla Kínában készült autói után a normál 10 százalékos tarifa felett csak 8 százalékot fizet és BYD-nél sem éri el a teljes vám a 30 százalékos mértéket.

A német cégvezetőnek a délkelet-ázsiai országok, például Thaiföld kormányai adhatták az ötletet, amelyek már bevezették azt a szabályt, hogy amelyik kínai elektromosautó-gyártó cég üzemet épít náluk és ezzel munkahelyeket teremt a területükön, annak autóit nem terhelik meg plusz vámokkal.

A Volkswagen vezére kölcsönösségre gondol a Reuters beszámolója szerint. Nevezetesen olyan megállapodásra, amelyben mindkét fél eltekint a kereskedelmi korlátozásoktól a befektetéseket végrehajtó autógyártók esetén. Ezzel erősen hazabeszél, hiszen a Volkswagennek van üzeme Kínában.

Hazabeszélés

Blume szerint azt is díjazni kellene, hogy a külföldi vállalat helyi cégekkel tevékenykedik együtt. A Volkswagen ebben is élen jár az európai autógyártók közül Kínában. Németország kormánya egyébként elsősorban az erős kínai kitettséggel rendelkező hazai autógyártók nyomásának engedve nemmel szavazott az európai büntetővámokra. Az Európai Bizottság nyitottnak látszik az új ötletekre, amit az jelez, hogy a szavazás után tovább folytatja a tárgyalásokat a kínai kereskedelmi hatóságokkal a kölcsönösen elfogadható kompromisszum keresése érdekében.