Importőri tájékoztatást kértünk a kigyulladó Jeepek ügyében

2024.10.09. 10:06

  • Importőri állásfoglalást kértünk a kigyulladó PHEV Jeep modellek ügyében.
  • Az érintett autók túlnyomó többségét Amerikában regisztrálták.
  • Magyarországon eddig nem történt tűzeset.
  • Más visszahívás is zajlik itthon.

Nemrég megjelent a hír, hogy közel kétszázezer plug-in hibrid Grand Cherokee-ra és Wranglerre rendelt el visszahívást a Jeep spontán öngyulladás miatt. A közélmúltban 13 ilyen eset történt az Egyesült Államokban, de a visszahívás globális. Emiatt hivatalos állásfoglalást kértünk a Jeep magyarországi importőrétől azzal kapcsolatban, hogy érinti-e a dolog a hazai tulajdonosokat. Levelükben konkrétan nem említették, hogy hány itthon forgalomba helyezett autó érintett, viszont azt elmondták, hogy tűzeset egyelőre nem történt.

A visszahívás 195 ezer 4xe jelölésű plug-in hibrid autóra vonatkozik, ebből 154 032 darabot Amerikában regisztráltak. Az importőr a levelében azt írja, hogy 14 038 autót hívnak vissza Kanadában, 673 darabot Mexikóban és további 25 502-et Amerikán kívül eső piacokon – feltételezzük, ez Európát is lefedi. Az érintett autókat 2020 és 2024 között gyártották, de az amerikai vállalat szerint csupán öt százalékuk lehet hibás.

Az eddigi tűzesetekben érintett autókban az a közös, hogy mind parkolt és kikapcsolt állapotban volt, amikor felcsaptak a lángok. Eddigi információk alapján senki sem sérült meg, viszont a Jeep azt kéri a tulajoktól, hogy ingatlanoktól és más autóktól távol helyezzék el a visszahívásban érintett típusokat, amíg azokat el nem viszik javításra. Hozzátették, hogy a tűz kockázata csökken, ha az autó akkumulátorának töltöttségi szintje alacsony.

A Jeep jelenleg is vizsgálja a tűzeseteket, de pontos okokat egyelőre nem tártak fel. A konkrét problémától függetlenül más visszahívások is érintik a céget. Az importőr levelében azt írja: Egyébként április óta történnek visszahívások a Wrangler PHEV-re, amelyeknél vezérlősoftware frissítését végzik, más jellegű kampány nem érkezett az autókhoz.