A Porsche Cayenne továbbra azt teszi, amire jó: megmenti az eladásokat

2024.10.14. 06:10

  • Az idei Porsche eladásokat toronymagasan a Cayenne és a Macan vezeti.
  • Mindkét modellből jelentősen többet adtak el idén szeptember óta, mint a tavalyi év azonos időszakában.
  • A Taycan viszont erősen mínuszban van.

Van az a sztori, miszerint a Porsche Cayenne-nek köszönhetjük, hogy a gyártó nem ment csődbe évekkel ezelőtt, ugyanis 911-ből sosem vettek annyit, hogy azzal nyereségesek legyenek, de a Boxster sem volt akkora dobás, hogy pluszba jöjjenek ki év végére. Erre jött végső próbálkozásként a Cayenne, amit sokan szentségtörésnek tartanak. Ez a szentségtörés viszont megmentette a céget, a rengeteg károgó ellenére vették mint a cukrot, és nem csak vették, még mindig veszik.

Méghozzá annyira, hogy azóta sokkal több modellel rendelkezik a Porsche, pénzügyileg is remek, amely továbbra is a Cayenne érdeme. Az idei évben szeptemberig mintegy 77,686 darab Cayennet adtak el, ami az előző év azonos időszakához képest 21 százalékos emelkedést jelent. De a Macan is hasonlóan jól áll, az 20 százalékos növekedést ért el és kereken 55 ezer darabot adtak el belőle.

DSC02928

Viszont kell is a márkának a két SUV, ugyanis ezek nélkül egyik modelljük sem lépte még át az 50 ezret, sőt a Taycan kimondottan rosszul áll: mindössze 14042 darabot értékesítettek, ami az előző évhez képest 50 százalékos csökkenést jelent. A Panamera is mínuszban van (-20), abból 21 506-ot adtak el szeptemberig.

Viszont a 911 hasonlóan kívánatos egy kisebb kör számára, mint tavaly, két százalékos növekedéssel 39 744-et adtak el belőle, míg 718-ból 18 ezret – ez kevésnek hangzik, de így is tíz százalékkal több, mint 2023-ban.

A gyártó viszont nem dőlhet hátra, ugyanis a teljes eladásokat tekintve 7 százalék elmaradásuk van az előző évhez képest, amit még a maradék két hónapban behozhatnak – elvégre, lassan itt a karácsony.