Bemutatkozott a SEALION 7, a BYD új európai harcosa

2024.10.14. 18:14

  • A BYD a Párizsi Autószalonon bemutatta legújabb Európába szánt modelljét, a SEALION 7-et.
  • A 4,830 milliméter hosszú és 2,930 milliméteres tengelytávú crossover a kínai gyártó Óceán-sorozatának tagja.
  • A modell értékesítése októberben elkezdődik, így az első példányok még idén megérkezhetnek a tulajdonosokhoz.

Tovább dübörög a 2024-es párizsi autószalon. A francia márkák bejelentései után most a BYD ragadta magához a szót, és bemutatta legújabb Európában is kapható modelljét, a SEALION 7-et.


A 4830 milliméter hosszú és 2930 milliméteres tengelytávú crossover a kínai gyártó Óceán-sorozatának tagja, így a Seal és Dolphin modellekhez hasonló dizájnelemeket álmodtak hozzá a BYD  Sencsen városában működő globális formatervezési központjában. Az ígéretek szerint a modell egyszerre kínál sportos menettulajdonságokat, SUV felépítést és csúcsszínvonalú villanyautó-technológiát.


Ami a technikai részleteket illeti, a SEALION 7 a kifejezetten villanyautók számára kifejlesztett  e-Platform 3.0 padlólemezre épül. A csúcsváltozatában tengelyenként egy villanymotor dolgozik, amelyek összteljesítménye 308 lóerő. Ennek hála a modell 4,5 másodperc alatt gyorsul 100-ra, a végsebessége pedig 215 km/h.


Az autó hasa alatt a BYD saját fejlesztésű Blade akkumulátora lapul, aminek cellái közvetlenül a padlólemezhez kapcsolódnak. Ezt a megoldást a gyártó Cell-to-Body technikaként emlegeti. Bár az akkumulátor méretéről és a hatótávról nem hangzottak el konkrétumok, a BYD nagy energiasűrűséget, hosszú hatótávot és magas teljesítményt ígér, amik hideg időben sem szenvednek jelentősen csorbát.



A modell további érdekessége, hogy a szabályozóelektronikák egyetlen kompakt és magas hatásfokú egységet alkotnak, a hajtás veszteséghőjét pedig az autó hűtő-fűtő rendszere képes hasznosítani.

A SEALION 7 értékesítése októberben elkezdődik, így az első példányok még idén megérkezhetnek a tulajdonosokhoz. Az árra, felszereltségére és további műszaki adatokra még várnunk kell.