Úgy tűnik, az amerikai rendőrök nem kérnek a Tesla rendőrautókból

2024.10.14. 15:36

  • Kalifornia több rendőrsége is Tesla rendőrautókkal kezdett kísérletezni, miután az állam a belső égésű motoros autók 2035-ös betiltása mellett döntött.
  • A tapasztalatok szerint azonban sem a Model S, sem a Model Y nem való rendőrautónak.
  • A szűkös beltér, az alacsony hasmagasság és az önvezető rendszerek is problémát jelentenek egy rendőrautónál.

2020-ban Kalifornia állama is elkötelezte magát a belső égésű motoros autók 2035-ös betiltása mellett. Mivel ez a döntés a hatóságok járműveire is kiterjed, az állam rendőrségei elkezdték keresni a jelenlegi járőrautók elektromos utódjait. Ennek keretében több kapitányság is Tesla modellekkel kísérletezett, de az egyenruhások nincsenek elragadtatva Elon Musk vállalatának termékeitől.

IMG 0741


Észak-Kaliforniában több magas rangú rendőrtiszt is arról számolt be, hogy a Teslák egyszerűen alkalmatlanok rendőrautónak. Ukiah város rendőrsége 2024 augusztusában két Model 3-at vásárolt, de Cedric Crook helyi rendőrkapitány szerint már az átalakítás sem ment simán. Egyetlen vállalat létezik, amelyik képest Teslákat rendőrautóvá alakítani, a munka pedig hónapokig tartott. A rendőrkapitány azt is hozzátette, hogy az autó felépítése, dizájnja miatt nem ideális az egyenruhásai számára. Szolgálati övvel a derekukon a rendőrök csak nehezen tudnak be- és kiszállni a járműből, ráadásul a hátsó ülésekre csupán egy letartóztatott személyt tudnak beültetni. Ha több bűnözőt kellene a rendőrségre szállítani, több autóra lenne szükség.

További problémát jelent a lassú töltés. Amíg egy belső égésű motoros autóval pár perc a tankolás, egy elektromos autóval nagyon kellemetlen, ha az őrsre visszafelé menet, egy bűnözővel a hátsó ülésen hosszasan kell várakozni egy töltőnél.

David Norris, Menlo Park rendőrségének kapitánya is hasonló tapasztalatokat fogalmazott meg. Ők három Model Y-t rendeltek rendőrségi célokra, de ezek sem váltak be igazán. Kollégája aggályai mellett Norris azt is kiemelte, hogy az autó alacsony hasmagassága miatt nehezen boldogul az olyan rendőröknél gyakran előforduló manőverekkel, mint a padkán való áthajtás, vagy murvás- és földutak.

A Tesla önvezető rendszere is problémákat okozhat. A rendőrök egy autós üldözés, vagy gyors reagálás során áthágják a közlekedési szabályokat, amit az önvezető rendszerek félreérthetnek. A Model Y-ok például időnként vészfékezni kezdenek, ha egy rendőr le akar húzódni az út szélére.

Azért nem minden fekete: David Norris szerint a rendőrei kifejezetten kedvelik a Model Y remek gyorsulását és kezelhetőségét.

Forrás: thedrive.com