730 lóerős hidrogénüzemű V6-os motorral erősít az Alpine futurisztikus versenyautó koncepciója

2024.10.15. 08:58

  • A Párizsi Autószalonon az Alpine bemutatta az Alpenglow HY4 továbbfejlesztett változatát, a HY6-ot.
  • A külső változások mellett a legnagyobb újítás a 740 lóerős, hidrogén üzemű motor.
  • Az Alpine 2028-tól kezdve versenyezne is az autóval, de egy sorozatgyártású változat sem kizárt.

Az Alpine még 2022-ben mutatta be az Alpenglow HY4 nevű statikus koncepciót, ami azt prezentálta, hogy képzeli el a francia márka a jövő hidrogénes versenyautóját. A mérnökök azonban azóta sem tétlenkedtek, és az elmúlt két évben továbbfejlesztették a HY4-et.


A munka gyümölcse a HY6 lett, amit a 2024-es Párizsi Autószalonon mutattak be. Bár a modellen külső változások is történtek, a legnagyobb újítás a saját fejlesztésű 3,5 literes, V6-os motor, ami kizárólag hidrogénnel üzemel. A két turbófeltöltővel megtámogatott 740 lóerős egység láncos vezérlést, négy vezérműtengelyt és hengerenként négy szelepet rejt. Az éltető hidrogént a három, összesen 6,3 kiló kapacitású hidrogéntartályból nyeri, a megtermelt erő pedig egy hatsebességes Xtrac szekvenciális váltón keresztül jut el a hátsó kerekekhez.



Ami a külső változásokat illeti, a HY6-ra két új légbeömlőt, új hátsószárnyat valamint átlátszó motorborítást terveztek a mérnökök.

Az Alpine nemcsak bemutatókon akarja mutogatni a modellt: a francia gyártó célja, hogy 2028-tól a Le Mans-i 24 órás versenyen rajthoz álljanak vele. Sőt! A márka arra is utalást tett, hogy egy sorozatgyártású változat érkezése sem kizárt.