Tippelj, hány mobilozó és övellenes sofőrt fogtak egy hét alatt

2024.10.15. 17:58

  • A magyar rendőrség is csatlakozott a Roadpol "Focus on the road," azaz Figyeld az utat! nevű akciójához.
  • Ennek keretében egy héten át kiemelten ellenőrizték a vezetés közbeni mobiltelefon-használatot és minden olyan tevékenységet, amely elvonja a járművezetők figyelmét.
  • Az akció során 2074 telefonozó sofőrt fogtak.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a Roadpol 2024. október 7–13. között tartotta a "Focus on the road," azaz Figyeld az utat! akciót, amihez a magyar rendőrség is csatlakozott. A kezdeményezés keretében az egyenruhások Magyarország egész területén fokozottan ellenőrizték a vezetés közbeni mobiltelefon-használatot és minden olyan tevékenységet, amely elvonja a járművezetők figyelmét.

A rendőrség a police.hu-n tette közzé az akció eredményeit. Az adatok szerint hét nap alatt összesen 2074 esetben intézkedtek menet közben kézben tartott mobiltelefon-használat, további 18 alkalommal pedig más, figyelmet elvonó tevékenység (pl. filmnézés, újságolvasás) miatt.

GettyImages-1553881285



A járművezetés önmagában is koncentrációt igénylő tevékenység, ezért komoly veszélyforrás, ha bármi elvonja a sofőr figyelmét. A kézben tartott mobillal telefonáló járművezetők kevésbé vagy egyáltalán nem képesek a környezetükre figyelni. Még veszélyesebb, ha valaki vezetés közben üzenetet ír, olvas, a közösségi oldalakon barangol vagy akár filmet néz. – írja a rendőrség.

További elkeserítő adat, hogy az ellenőrzések során 9 297 olyan személyt is fogtak, aki nem használta a biztonsági övet.

A rendőrség továbbra is felhívja a gépkocsivezetők figyelmét arra, hogy menet közben tartózkodjanak minden figyelemelvonó tevékenységtől! Maguk, valamint a közlekedés többi résztvevője érdekében tartsák be a közlekedési szabályokat, és türelmesen, egymásra odafigyelve vegyenek részt a forgalomban! Ne feledjék, a balesetek elkerüléséért a legtöbbet a közlekedők tehetnek! – zárul a rendőrség közleménye.