Musk ránézett a Tesla grafikonjára és megijedt, ez lett belőle

2024.10.25. 10:01

  • Miután a hónap kétharmadát mélyrepüléssel töltötték a Tesla részvényei, meredek emelkedésbe kezdtek azt követően, hogy Elon Musk, az autógyártó vezérigazgatója leszállt a földre az álmok világából.
  • A piacoknak tetszik, hogy a Tesla villanyautó-gyártással akar újra foglalkozni. 
GettyImages-1239417462

A Tesla részvényeinek ára közel 22 százalékkal ugrott meg október 24-én, felállítva ezzel a vállalat papírjainak legnagyobb napon belüli drágulását, miután Elon Musk vezérigazgató olyan nyilatkozatot adott, amit vigyorogva hallgattak a befektetők – derült ki a Reuters jelentéséből.

Muskos fordulat

Musk ugyanis újra arról beszélt, hogy a következő időszakban elektromos autókat akarnak eladni. Szerinte jövőre 20-30 százalékkal növekedhet a Tesla értékesítése, emellett a költségek csökkentésével sikerült javítaniuk a profitrátát az idei harmadik negyedévben. A hatás nem maradt el: egy Tesla-részvényért a nap végén 262,2 dollárt kellett fizetni hatalmas forgalom után. A drágulással sikerült eltüntetni a szeptember végén kezdődött mélyrepülés okozta veszteséget.

A tőzsdei befektetők azért kezdték kiszórni a piacra az autógyártó részvényeit, mert úgy látták, hogy Muskot bármi más jobban érdekli, mint cégének alapvető biznisze, a villanyautók gyártása. A cégvezető az elmúlt időszakban kezdett egyre inkább a mesterséges intelligenciával és a robotizációval foglalkozó cégként tekinteni a Teslára, ám hogy ebből hogyan lesz üzlet és profit, arról kevesebb szó esett. Az autógyártó vezető nélküli taxijairól szóló prezentációja nem rajongtak a piaci szereplők, főként hogy tisztázatlan a robotaxik használatának közlekedési szabályozása.

Jobb volt az az időszak, amikor Elon a gyári irodájában aludt, mert éjt nappallá téve dolgozott az elektromos autók fejlesztésén – mondta Ross Gerber, a Gerber Kawasaki vagyonkezelő vállalat névadója. Szavaiból kiderült, hogy nem azt várják a cégvezetőtől, hogy Donald Trump republikánus elnökjelölt nagygyűlésein pózoljon, amivel az elmúlt hónapokban volt elfoglalva.

Olcsó villanyautó sofőr nélkül

Az azonban még nem világos, hogy a befektetők hosszabb távon hogyan tolerálják Musk tervét, amely szerint marhaságnak tartja az olcsóbb sofőrös villanyautót. 

Azzal kapcsolatban eddig is voltak hírek, hogy Musk nem szeretett volna olcsó Teslát a palettára, sokkal inkább az  önvezető autókban  látja a jövőt. Ezzel kapcsolatban állítólag viták is voltak a vezetőségen belül, de úgy néz ki, hogy ezeket sikerült letisztázni a Tesla-vezér javára. Nemrég egy interjúban egyenesen rákérdeztek, hogy mikorra várható a 25 000 dolláros nem Robotaxi Tesla? Erre Musk először csak annyit mondott:  azt hiszem nagyon világosan látjuk, hogy a jövő autonóm. Nem sokkal ezután azzal folytatta, hogy:alapvetően értelmetlen lenne egy hagyományos 25 000 dolláros modell. Egyszerűen hülyeség lenne.